Türk işadamları Kuzey Irak'ı sevdi. Bölgede faaliyet gösteren Türk firmalarının sayısı bin 500'e ulaştı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Ticaret hacmimiz 10 milyar doları aştı" dedi...
Türk işadamları Kuzey Irak'ı sevdi. Bölgede faaliyet gösteren Türk firmalarının sayısı bin 500'e ulaştı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Ticaret hacmimiz 10 milyar doları aştı" dedi
Türkiye'nin ihracatında Almanya'nın ardından ikinci sıraya yerleşen Irak, Türk frmaları için önemli bir yatırım adresi oldu. Çözüm süreci ve enerji hamleleriyle Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile yeni bir sayfa açarken özel sektörün çok daha fazla yol aldığı resmi rakamlara yansıdı. Bin 500 Türk firmasının, Kuzey Irak'ta iş yaptığı ortaya çıktı. Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin Diyarbakır'a gelmesiyle, ilişkiler yeni bir boyut kazanmış, Türkiye ile bölgesel yönetim ise yakınlaşmıştı. Özel sektörün de bu gelişmeler üzerine hızlı davrandığı ve ticaret hacminin hızla büyüdüğü ortaya çıktı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, soru önergesine verdiği yanıtta, 2008'de 4 milyar dolar olan Irak'la ticaretin, 2009'da 5 milyar dolara, 2010'da 6, 2011'de 8.3, 2012'de ise 9.9 milyar dolara yükseldiğini kaydetti.
10 MİLYAR $'LIK TİCARET
Nihat Zeybekci, 2013'te ise Irak'la dış ticaretin 10 milyar 865 milyon doları aştığını belirtirken, bunun 10 milyar 737 milyon dolarlık kısmının ihracat, 128 milyon dolarının ise ithalat olduğunu ifade etti. Zeybekci'nin açıkladığı en ilginç bulgu, Irak'ın kuzeyine ilişkin oldu. Zeybekci şunları dile getirdi: "Halihazırda Irak'ın kuzey bölgesinde bin 210 resmi tescilli Türk firması var. Ayrıca Türk vatandaşlarının kurduğu yaklaşık 300 yerel firmanın da bu bölgede faaliyet gösterdiği biliniyor. Bu itibarla Irak'ın Kuzey Bölgesi'nde Türk vatandaşlarına ait yaklaşık bin 500 firma bulunuyor. Bunlar çeşitli sektörlerde faaliyet gösteriyor." Bakan Zeybekci, bu firmaların da tamamına yakınının Erbil merkezli çalıştığını ifade etti.
'HİÇ KİMSE DOLARA KIRMIZI ÇİZGİ KOYAMAZ'
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dolarla ilgili yapılan kırmızı çizgi değerlendirmelerine sert tepki gösterdi. Doların Türk Lirası karşısında "kırmızı çizgi" olarak görülen seviyenin üzerine çıktığı yönündeki söylemleri doğru bulmadığını belirten Zeybekci, "Hiç kimse kalkıp da 2.25, 2.30-2.35, çizgiydi diyemez. Ekonomi nerede dengeyi kurdu ve nerede tutturduysa, orası sağlıklı bir denge yeridir" dedi.
SIÇRAMA TAHTASI OLUR
"Türk ekonomisinin böyle bir hastalık üretme kabiliyeti yok" diyen Zeybekci, son derece sağlam bir kamu ekonomisinin olduğu yerde bu çizgileri koymanın, "üst sınır budur" demenin doğru olmadığını kaydetti. "Bütün bunlar geçici" diyen Nihat Zeybekci, şu değerlendirmeyi yaptı: "Türkiye kalıcı hasar bırakacak noktalara zaten gelmez, getirilemez. Ekonomi dengeyi mutlaka kuracaktır. Kurulan denge yeni bir bazdır ve ondan sonrası için de yeni bir sıçrama tahtası olacaktır." Ekonomi Bakanı, Türkiye'nin kamu borçlarında, kamu borçlanma ihtiyaçlarında çok başarılı bir noktaya geldiğini anlattı.
UĞUR BECERİKLİ / Sabah Gazetesi