Son bir yıl içerisinde Çiğli ilçesi sınırları içerisinde yer alan konutların metrekare birim fiyatları yaklaşık %6 oranında artış göstermiştir
1992 yılında kurulan Çiğli ilçesi, İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı ve il merkezine 15 km uzaklıkta bulunmaktadır. İlçenin kuzeyinde Menemen, doğusunda Karşıyaka, güneyinde ve batısında Ege Denizi yer almaktadır. Çiğli ilçesinin ekonomisi ticaret ve sanayi sektörüne dayalı olup hizmet sektöründede son yıllarda önemli gelişmeler vardır. İlçe sınırları içerisinde Türkiye'nin en önemli sanayi bölgelerinden biri olan Atatürk Organize Sanayi Bölgesi bulunmakta olup Türkiye'nin tuz ihtiyacının yarıdan fazlasını karşılayan Çamaltı Tuzlası, Çiğli sınırları içerisindedir. İlçenin batısında bulunan kırsal bölgede ise hayvancılık ve tarımsal ekonomi de oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Çiğli, cumhuriyetin ilk yıllarında Batı Trakya bölgesinden gelen vatandaşlarımızın yerleştirilmesiyle ilk etapta köy olarak kurulmuş olup kentsel göçün başladığı 1950 yıllarda belediye statüsüne geçmiştir. Kentsel göçün getirmiş olduğu nüfus ilk olarak bugünkü Güzeltepe ve Şirintepe mahallelerinin bulunduğu alanlara yer seçmiştir. 1960’dan sonraki süreçte doğu ve güneydoğu bölgelerinden gelen vatandaşlarımızın Büyükçiğli, Küçükçiğli ve Balatçık mahallelerine iskan edilmeleri ile göç devam etmiş olup plansız bir yapılaşma ile düzensiz alanlar oluşmuştur. 1990 yılında İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nin faaliyete geçmesi ile birlikte ilçe genelinde, konut sektörü açısından önemli gelişmeler yaşanmıştır. Sanayi ve hizmet sektöründe istihdam edilen nüfusun, konut ihtiyacını karşılamak için Egekent, Evka-2 ve Evka-5’in bulunduğu bölgelerde toplu konutlar inşa edilerek orta gelir grubuna hitap eden konut ihtiyacı karşılanmaya çalışılmıştır.
İAOSB’nde bulunan Tariş arazilerinin satışlarının tamamlanması ile bölgeye gelecek yeni yatırımlarla konut alanlarına ihtiyaç artacaktır. Bununla birlikte bölgede inşa edilen konaklama tesisleri ve alışveriş merkezlerinin yaratacağı iş gücü ile kaynaklanacak nüfus artışına bağlı bir konut ihtiyacı doğacaktır. Çiğli İlçesi konut sektörü açısından irdelendiğinde, İzmir İlinin diğer merkez ilçelerine göre nitelikli konut alanlarının daha az gelişmiş olup, daha çok orta gelir grubuna hitap eden, ilçenin kuzey ve doğu mahallelerinde yer alan toplu konut alanları bulunmaktadır. Güney kesiminde yer alan mahalleler son yıllarda çevre yolu bağlantılarının oluşması, Menemen-Aliağa metro hattı duraklarının güney mahallelerinden geçmesi sebebiyle değer kazanmıştır.
İlçe sınırları dahilinde yer alan Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ninde istihdam edilmiş işgücü, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nde okuyan öğrenci ve akademisyenler, yeni açılacak AVM’leri ve ulaşım olanaklarının artmasından dolayı sanayinin gelişmesinden kaynaklanan nüfus artışına bağlı bir konut ihtiyacı bulunmaktadır. İlçe, İzmir’in en prestijli semtlerinden biri olan Mavişehir’e yakınlığı ve ulaşım kolaylığı nedeni ile son yıllarda orta ve üst orta gelir grubu tarafından da tercih edilmeye başlanmıştır. Egekent, Evka-5, İzkent gibi toplu konut alanları orta ve orta-alt gelir gruplarına hitap etmektedir. İlçenin kuzey kesiminde Karşıyaka ilçe sınırına bitişik olan mahallelerde yüksek katlı yapılaşmalar ve villa tipi yapılaşmalar yer almakta olup, villa tipi yapılaşmaların bulunduğu bölgeler yüksek gelir grubuna mensup kişilerin tercih ettiği yerlerdir. Aliğa-Menderes metro hattının Çiğli ilçesi sınırları içinden geçen bölümlerinde konut fiyatlarının yükseldiği gözlenmekte olup, yine Metro Hattı ile Çevreyolu arasında kalan kesimde (İstasyonaltı Mah.) yapılaşmanın hızlandığı ve lüks yapıların bu bölgede yapıldığı izlenmektedir. Çiğli ilçesinin, çevresini saran konutlarla birlikte bugün modern bir kent görünümü kazanmaya başlamıştır. Çiğli İlçesi, Aliğa-Menderes İZBAN hattı, çevreyolu bağlantıları, erişimin kolaylığı, denize yakın olması gibi sebeplerle hızlı bir gelişim sürecindedir. Çiğli ilçe, genelinde konut metrekare ortalama fiyatları 900 - 1.000 TL/m² arasında değişmektedir. Bölgenin prestijli mahallelerinden olan İstasyonaltı’nda inşaatı yeni bitmiş lüks konutların, metrekare fiyatları 1.500-2.000 TL/m² arasında değişmektedir. Toplu konut yapılaşmalarının bulunduğu Egekent mahallesi içerisinde yer alan konutların metrekare fiyatları 900-1.000 TL/m², Evka-2 mahallesinde içerisinde yer alan konutların ise 1.000-1.150 TL/m², arasında değişmektedir. Son bir yıl içerisinde Çiğli ilçesi sınırları içerisinde yer alan konutların metrekare birim fiyatları yaklaşık %6 oranında artış göstermiştir. Çiğli’de İzmir – Çanakkale Karayolu aksı üzerinde Baltaçık mahallesi, üst gelir grubunun tercih ettiği İstasyonaltı mahallesi çevresi ve orta gelir grubuna hitap eden toplu konut alanları ile cazibesini korumaktadır. Ayrıca ilçe sınırları içerisinde yer alan Sasalı Doğal Yaşam Parkının bölgeye getirdiği farkındalık, Aliağa Metro Hattının bölgeye getirdiği hareketlilik, mevcut çevre yolu bağlantısının tamamlanması, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nin oluşturacağı potansiyel ve Harmandalı çöp depolama alanının ilçe sınırları içerisinden taşınmasının planlanması, konut sektörü için önemli gelişmelerdir. Söz konusu gelişmelerle, önümüzdeki yıllarda Çiğli’nin nitelikli konut projeleri için ilk akla gelen bölgelerden biri olacağı düşünülmektedir.
*Bu çalışma TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından www.emlakkulisi.com için özel olarak hazırlanmıştır.
Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri