Zorlu yılı geride bırakan perakende sektörü 2017'den umutlu.Tüketiciler yeniden mağazalara çekilmeye çalışıyor. İstanbul AVM yatırımlarında gözde merkez haline geldi.
Türkiye şu günlerde iki ana gündeme kitlenmiş durumda. Biri nisan ayında yapılması planlanan referandum bir diğeri de ekonomik büyüme. Bu iki başlık da hem bugünü hem de önümüzdeki dönemi etkilemeye devam edecek başlıklar olarak görülüyor. Bunlara dünyada yaşanan siyasi gelişmeleri ve yakm coğrafyamızdaki hareketli gündemi de eklersek 2017 yılının oldukça hareketli geçeceğini söylemek yanlış olmaz. Referandumdan çıkacak sonuç ne olursa olsun biz Türkiye’nin ekonomik değerlerini ve istihdam politikalarını konuşmaya devam edeceğiz. 2016 yılı oldukça zorlu bir yıl oldu. TÜIK rakamlarıyla bakacak olursak geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre ekonomide yüzde 2.7’lik daralma yaşandı. Daralma işsizlik rakamlarında da kendini gösterdi. 2016’nın son çeyreğinde işsizlik yüzde 12.1 ile son 6.5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
ORTAK KAMPANYA
2016 yılını sıkıntılı geçirmesine rağmen perakende sektörü bu yıl ekonominin lokomotifi olacak. Yaklaşık 700 milyar TL’ye yaklaşan ciro büyüklüğü ile sektör, geçen yılı tartışmalı kapattı. Artan dolar kuru perakendecilerle AVM’ler arasında kira tartışması yaratırken, tüketicileri yeniden mağazalara çekmenin de yolları arandı. Örneğin, geçtiğimiz haftalarda BMD, KMD, TUR-Y1D ve TÜRES bir araya geldi ve sosyal yaşamın devam etmesine vurgu yaptığı “Hayatına Sahip Çık” kampanyasını başlattı. Tüketiciyi yeniden sokaklara, mağazalara, restoranlara kısacası çarşı pazara çağıran bu kampanyanın amacı sektörü yeniden hareketlendirmekti.
Sektör bununla da yetinmeyip ülkenin acil sorunlarından birine de el attı. Cumhurbaşkam Recep Tayyip Erdoğan’ın “İşsizlik oranlarını aşağıya çekmeliyiz” çağrısına sektörden yanıt gecikmedi ve birbiri ardına pek çok kurum bu seferberliğe katkı sunacağını belirtti. Bunlardan biri olan BMD, ülkemizde 4 milyon kişiye ulaşan işsiz rakamına perakende sektörünün çare olabileceğinin işaretini verdi. 149 üye firma ve bu firmalara ait 422 markayı temsil eden BMD bugün itibariyle 375 bin kişiye istihdam yaratıyor. Bu yıl BMD markaları 67 bin 400 kişiyi işe almayı hedefliyor ve bu rakamın ise 2023 yılına kadar 400 bin olması hedefleniyor.
İSTANBUL'A 38 AVM DAHA YOLDA
EVA Gayrimenkul Değerleme ve Akademetre araştırma firmasının yaptığı, ''Türkiye AVM Potansiyeli Analiz Raporu 2016-2018 çalışması önemli veriler sunuyor. Rapora göre, İstanbul AVM yatırımlarında öne çıkıyor. Buna göre, İstanbul'da mevcut durumda (2016 Mart) 116 adet alışveriş merkezi var. Proje ve inşaat halinde ise 38 alışveriş merkezi bulunuyor. İstanbul'daki inşaat ve proje halindeki alışveriş merkezleri dahil edildiğinde, mevcut durumdaki kiralanabilir alana 2018 yılı sonuna kadar yaklaşık 1 milyon 501 bin 505 metrekare alan eklenmesi bekleniyor.
ULAŞILABİLİR LÜKS
Sadece İstanbul’un değil ülkenin de kalbinin attığı cadde olan İstiklal Caddesi’nde son bir yılda pek çok değişiklik yaşandı. Cadde’nin değişen çehresi kadar açılıp kapanan mağaza haberleri de İstiklal Caddesi’ni hep gündemde tuttu. Ancak son dönemde, kapanan mağazalar kadar açılan yeni mağazalarla anılıyor. Özellikle açılan yeni mağazalar içinde kozmetik markaları göze çarpıyor. Mac, Flormar, Gratis, Tekin Acar İstiklal Caddesi’nde mağazası olan markalardan.
OFFLİNE’A TAŞINACAK
“Her şey ev için” sloganıyla hareket eden Evidea, 2017 yılında daha da güçlenmeyi hedefliyor. Bu hedef kapsamında ise online’da yüzde 120 büyüme ve minimum 360 milyon TL ciro bekliyor.
2016 son çeyreğinde ilk mağazalarını açtıklarını hatırlatan Evidea Kurucu Ortağı ve CEO’su Tuğ-berk Keselioğu, “İlk mağaza sonrası oluşan projeksiyon ile mağaza sayısını hızlıca artırmayı ve online pazardaki gücümüzü offline’a da taşımayı planlıyoruz” diye konuşuyor. Şu an Evidea.com bünyesinde 250 kişi çalıştığını söyleyen Ke-selioğlu, bu yıl en az 350 kişilik bir ekip olmayı planladıklarını kaydediyor.
Para
Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri