28 / 03 / 2024

AVM Endeksi ağustos ayı sonuçları açıklandı!

AVM Endeksi ağustos ayı sonuçları açıklandı!

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi'nin ağustos ayı sonuçları açıklandı.


Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre, AVM Ciro Endeksi ağustos 2014'te bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 0,6 geriledi. Böylece endeks 162 puan olarak gerçekleşti.


 Verimlilik metrekare başına 619 lira oldu


AVM'lerdeki kiralanabilir alan başına düşen cirolar ağustosta bir önceki yılın aynı ayına göre 1 puan azalarak, verimlilik metrekare başına 619 lira oldu. Verimlilik,  İstanbul  'da 678 lira, Anadolu'da ise 580 lira olarak gerçekleşti.  


Ziyaretçi sayısı endeksi yüzde 2,9 azaldı 


Endekste bu yılın ağustos ayında en büyük artış yiyecek ve hipermarket kategorilerinde gerçekleşti. Ağustosta genel kategorisi, AVM'lerdeki diğer alanlar, ayakkabı-çanta ve teknoloji market/elektrikli eşya kategorilerinde düşüş kaydetti, giyim kategorisinde değişim gözlenmedi. 


Yiyecek cirolarında yüzde 10 artış, teknoloji market cirolarında yüzde 9 azalma


Aynı dönemde yiyecek cirolarında yüzde 10 artış, hipermarket cirolarında yüzde 8 artış, genel ve AVM'lerdeki diğer alanlar cirolarında yüzde 1 azalma, ayakkabı-çanta cirolarında yüzde 3 azalma, teknoloji market/elektrikli eşyalar cirolarında yüzde 9 azalma meydana gelirken, giyim cirolarında değişim olmadı. 


Ağustos 2014'te AVM'lerdeki ziyaretçi sayısı endeksi bir önceki dönemin aynı ayına göre yüzde 2,9 oranında azaldı. 


Açıklamada görüşlerine yer verilen AYD Başkanı Hulusi Belgü, geçen yıl Ramazan Bayramı'nın ağustos ayına rastladığını anımsatan Belgü, şunları kaydetti: 


"Bu durum yaz tatili dönemi olmasına rağmen endeksin bir önceki yıla göre yüksek oranda artmasını sağlamıştı. Bu yılı 2013 yılının aynı dönemiyle karşılaştırdığımızda ise tatil döneminin ve genel iç ve dış gelişmelerin etkisiyle endekste küçük oranlı da olsa azalma yaşandığını gözlemliyoruz. Kategoriler bazında endeksi incelediğimizde de zorunlu olarak tanımlayabileceğimiz yiyecek ve hipermarket kategorileri dışında diğer kategorilerde değişim olmadığını veya düşüşler yaşandığını kaydetmeliyiz. Bu durum tüketicilerin ağustos ayında zorunlu ihtiyaçları dışında harcamalarında kısıtlamaya gitmeyi tercih ettiğini gösteriyor." 



Dünya