28 / 03 / 2024

Zeytinburnu Kazlıçeşme arazisi için dev firmalar yarıştı!

Zeytinburnu Kazlıçeşme arazisi için dev firmalar yarıştı!

Emlak Konut GYO 'nun Kazlıçeşme'de satışa çıkardığı arazi için dev firmalar yarıştı. İhaleyi 4 milyar 240 milyon liralık teklifi veren Özak-Yenigün-Delta ortaklığı aldı. Özak'ın sahibi Akbalık, "Yatırıma bu yıl başlayacağız" dedi...


Emlak Konut GYO 'nun Kazlıçeşme'de satışa çıkardığı arazi için dev firmalar yarıştı. İhaleyi 4 milyar 240 milyon liralık teklifi veren Özak-Yenigün-Delta ortaklığı aldı. Özak'ın sahibi Akbalık, "Yatırıma bu yıl başlayacağız" dedi.


17 Aralık operasyonuyla oluşturulan negatif havaya rağmen İstanbul'un proje geliştirmeye müsait en büyük alanı Zeytinburnu Kazlıçeşme arsasının ihalesinde milyarlar havada uçuştu. Türkiye'nin dev grupları ihaleyi almak için birbirleriyle kıyasıya rekabet etti. 725 milyon 700 bin lira değerindeki 111 bin 262 metrekarelik arsanın ihalesinde ipi göğüsleyen taraf ise 4 milyar 240 milyon lira ile Özak GYO- Yenigün İnşaat ve Delta iş ortaklığı oldu. İlk oturumu geçtiğimiz günlerde yapılan ihalede 8 tekliften en yükseğini Aşçıoğlu İnşaat- Nokta Yatırım iş ortaklığı 1.8 milyar lirayla vermişti. Dün yapılan ikinci oturumda ise firmalar 3 kere sözlü artırımda bulundu. Yazılı turda ise en yüksek teklif Özak-Yenigün-Delta ortaklığından geldi. Arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı yöntemiyle düzenlenen ihalede en yüksek teklifi sunan iş ortaklığı, şirket payı olarak Emlak Konut'a yüzde 37 orana tekabül eden 1.6 milyar lira verecek. 


Silueti bozmayacak 

Söz konusu arsada ticaret+konut, turizm+ticaret, dini ve eğitim tesis alanlarını kapsayan taşınmazlar için inşaat alanı toplam 225 bin 906 metrekare olacak. Projenin konut alanlarında emsal 2, turizm alanında 2.5, dini tesis alanlarında ise 1.5 olarak belirlendi. 70 metre sınırı bulunan proje, İstanbul'un siluetini olumsuz etkilemeyecek. 


Emlak Konut'un en yüksek ihalesi

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, Kazlıçeşme arsasının İstanbul'da proje geliştirilebilecek en büyük metrekareli arsa olduğunu söyledi. Kurum, "Kazlıçeşme ihalesi için aralıkta yaptığımız ilk oturumda 8 teklif aldık. İkinci oturumu oldukça çekişmeli geçti. Emlak Konut tarihinde en yüksek teklif alınan ihale oldu. Bu ihale ülke ekonomisi, istikrarı ve inşaat sektörüne yatırımcıların güveninin en büyük göstergesi. 2014'te Türk inşaat sektörü büyüyerek yoluna devam edecek" dedi.


İhalede şu teklifler geldi:


1- ÖZAK GYO- YENİGÜN- DELTA: Arsa için 4 milyar 240 milyon lira teklif eden ortaklık, Emlak Konut GYO 'ya yüzde 37 hisse için 1 milyar 568 milyon 800 bin lira teklif etti. 

2- 3S KALE-ZİLAL İNŞAAT-GÜL YAPI-GÜL İNŞAAT-GÜL PROJE- ÜL TURİZM-DEMİR İNŞAAT-LİV YAPI-DOĞU: Ortaklık, arsa için 3 milyar 762 milyon 500 bin lira önerdi. Emlak Konut GYO 'ya ise yüzde 40 oranında 1 milyar 505 milyon lira teklif etti. 

3- AŞÇIOĞLU İNŞAAT-NO KTA YATIRIM: Arsa için 3 milyar 390 milyon 555 bin 555 lira önerdi. Ortaklık Emlak Konut GYO 'ya yüzde 45 oranında 1 milyar 525 milyon 750 bin lira teklif etti.

4- Artaş İnşaat- EP : Arsa için 3 milyar 156 milyon lira teklif etti. Ortaklığın Emlak Konut GYO 'ya verdiği rakam yüzde 45 oranı için 1 milyar 420 milyon 200 bin lira oldu.


Sıkı rekabet vardı

İhalenin ardından açıklama yapan Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, sıkı rakiplerinin olduğunu ve iyi bir çekişme yaşandığını belirtti. Akbalık, "Bütün dinamikleri hesaba kattık. Uluslararası nitelikte miks bir proje yapmayı öngörüyoruz" dedi. Zeytinburnu bölgesinde yaklaşık 8-10 bin konutun bulunduğunu ifade eden Akbalık, şunları söyledi: "Bunlardan bizi farklılaştıracak unsurlar var. Bunun başında sahil şeridinde yer almamız geliyor. Denize olan cephemiz, Marmaray hattı ve ulaşım olanaklarımız çok önemli. Projeye en kısa zamanda başlayacağız." Fiyatın çok yükselmesini de değerlendiren Ahmet Akbalık, "Çok afaki, astronomik rakamlar oluşturmadık" dedi.


'Hükümete güveniyoruz, çekinmeden 4 milyar verdik'

Delta Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Delibalta ihale sonrasında "Memleketimize hayırlı olmasını diliyorum" dedi. İhalenin ekonominin ne kadar güçlü olduğunu gösterdiğini söyleyen Delibalta, "Hiç çekinmeden, korkmadan 4 milyar teklif ettik ve aldık. Çünkü hükümetin programlarına ve ekonomiye güveniyoruz" dedi. Yenigün İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cihat Kılıç da, "Bu değerli arazinin üzerinde, bölgeye yakışan bir proje üreteceğimize inanıyorum" diye konuştu.



Sabah Gazetesi