27 / 04 / 2024

İzmir'deki barajların doluluk oranları kritik seviyede değil!

 İzmir'deki barajların doluluk oranları kritik seviyede değil!

DSİ 2. Bölge Müdürü Hayati Çelenk yaptığı açıklamada, " Barajların doluluk oranları kritik seviyeye henüz ulaşmadı. Ancak yine de vatandaşlarımız su kullanımında dikkatli olsun " dedi



Türkiye'de geçtiğimiz kış aylarında yaşanan kuraklık, su havzalarını ve  barajlardaki su miktarını olumsuz yönde etkilemeye devam ettiği açıklandı.  İzmir ve Manisa'da yaşanan kuraklık sonucunda barajlardaki doluluk oranı geçtiğimiz yıla göre büyük bir düşüş gösterdi. Yaşanan bütün bu  olumsuzluklara rağmen  İzmir  ve Manisa'daki barajlardaki suyun kritik  seviyeye gelmediğini ifade eden Hayati Çelenk "Doluluk oranlarımız geçen  seneye göre düşük olmasına rağmen henüz kritik seviyede değil. Bu  sevindirici bir durum. Yine de biz vatandaşlardan suyu iktisatlı ve planlı  kullanmasını istiyoruz. Suyumuz bizim en önemli kaynaklarımızdan birisi"  dedi.

Çelenk, DSİ 2. Bölge Müdürlüğü olarak yaşanabilecek olumsuzluklara karşı  her türlü önlemi aldıklarını ifade etti.


Damlama sistemine geçin 

İzmir ve Manisa'da basınçlı borulu şebeke sistemi kullandıklarını ifade eden  Çelen, bu sistem sayesinde su israfını en aza indirgediklerini belirtti.  Vatandaşların su yeter diyerek gereksiz su tüketimininden kaçınması  gerektiğine değinen Çelenk "Sulamalarda su israfından kaçınılmalı. Tarım  alanlarında damla sulama ve yağmurlama suyun en ekonomik kullanıldığı bir  sistemdir. Çiftçilerimizin de yağmurlama ve damlama sistemlerini satın  alarak tarlalarında kullanmasını istiyoruz" dedi.


Yeni Asır