26 / 04 / 2024

Çatalca'daki tarihi bina için Patrikhane harekete geçti!

Çatalca'daki tarihi bina için Patrikhane harekete geçti!

Rumların şifa dağıttığına inandığı Çatalca'daki tarihi binayı Patrikhane restore ettirecek. Yunanistan’daki ekonomik kriz yüzünden tadilatı geciken yapının onarımı yakında başlıyor. İbadethane için Fener Rum Patriği Bartholomeos harekete geçti...


Rumların şifa dağıttığına inandığı Çatalca'daki tarihi binayı Patrikhane restore ettirecek. Yunanistan’daki ekonomik kriz yüzünden tadilatı geciken yapının onarımı yakında başlıyor.


Çatalca Elbasan Köyü, Lozan Antlaşması 'Mübadele Maddesi'yle' iskan edilerek kuruldu. 1924 yılına kadar Rumlar'ın yaşadığı bu köydeki sayısız tarihi yapılardan biri de şifa dağıttığına inanılan suyun çıktığı ibadethane… İşte yıllardır harabe şeklindeki bu ibadethane için Fener Rum Patriği Bartholomeos harekete geçti. 


ESKİ HALİNE GETİRİLECEK


Geçen günlerde Elbasan Köyü Muhtarı Eyüp Özen'le bir araya gelen Bartholomeos, gelecek günlerde binayı onaracakarını söyledi. Patriğin 2 yıl önce köyde inceleme yaptığını anlatan Muhtar Özen, "Önce bir mimarla binayı inceledi. Ancak o sıralarda Yunanistan’da ekonomik kriz çıktığı için tadilat uzadı" dedi. Kısa süre önce Patrikhane’den telefon edildiğini kaydeden Özen şunları söyledi: Bu ibadethanenin Patrikhane için önemli olduğunu ve bir an önce onarmakta kararlı olduklarını söyledi. Umarım Rumlar yine köylerine gelip kendileri için kutsal olan bu yeri ziyaret eder...


DİLSİZ ÇOCUK KONUŞTU


Yapıda kaynak suyunun çıktığı yer 2009'daki selde toprak altında kaldı. Binayla ilgili rivayete göre yaşlı bir papazın dilsiz torununun bu suyla yıkanmasından sonra konuşmaya başladığı anlatılıyor.


Ercan ÖZTÜRK/ Akşam