Toprak tapulu ev, Tapu müdürlüğünde herhangi bir kaydı olmayan yapılardan alınan ev olarak karşımıza çıkıyor. Peki toprak tapulu ev alınır mı? diyorsanız işte yanıtı...
Toprak tapulu ev alınır mı?
Halk arasında, "Toprak hisseli tapu", "Topraktan tapu", "Toprak tapulu daire" olarak ifade edilen toprak tapusu, Tapu müdürlüğünde herhangi bir kaydı olmayan yapılardan alınan daire tapusu olarak ifade ediliyor.
Toprak tapusu üç farklı durumdan bir tanesinin meydana geldiği durumlarda söz konusu oluyor. Bunlar;
* İnşaat çalışmaları tamamlanmayan yapılar,
*Oturma izni olmayan yapılar,
*Kaçak yapılar, olarak sıralanıyor.
Peki toprak tapulu ev alınır mı? Toprak tapulu ev almanın sakıncaalrı nelerdir? Toprak tapulu ev alırken nelere dikkat edilmelidir? diyorsanız işte yanıtı...
Toprak tapusu inşaatı tamamlanmayan bir yapıdan ev alındığı zaman, alınan taşınmazın ev tapulu olmadığı anlamına geliyor. Toprak tapulu ev satışı kat karşılığında inşaat yapan müheaahitlerin satış yöntemi olarak karşımıza çıkıyor.
Bu tarz bir ev almak her zaman sorun teşkil edebiliyor. Bu nedenle yapacağınız satış işleminden zararlı çıkmamak için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor.Bunlar;
- İlk olarak inşaatı yapan müteahhitin veya firmanın geçmişte yaptığı projeleri incelemek ve sorun yaşanıp yaşanmadığını öğrenmek gerekiyor.
- Satın alacağınız inşaata ait tapu kayıtlarını ve imar planını incelemek. Böylece, bu alanın konut alanı olup olmadığını öğrenmek gerekiyor.
- Satışa konu olan inşaat sahibi firmanın sözleşmelerini, teknik şartnamelerini incelemek gerekiyor.
- Sözleşmeyi bir noter huzurunda imzalamak ve sözleşme tarihi, dairenin teslim tarihi ve ortak alanlardaki sosyal tesislerin teslim tarihi sözleşmede ayrı ayrı belirtmek gerekiyor.
Daire satışında tapu masrafı ne kadar?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com