26 / 04 / 2024

Kira sözleşmesi devredilebilir mi?

 Kira sözleşmesi devredilebilir mi?

Kira sözleşmesi, bir malın kullanılmasının, belli bir bedel karşılığında, başka bir kişiye bırakılmasını düzenleyen, karşılıklı ve birbirine uygun irade beyanı olarak tanımlanıyor. Peki kira sözleşmesi devredilebilir mi?


Kira sözleşmesi devredilebilir mi?


Kiraya veren, müşterek mülkiyette paydaşlardan biri veya iştirak halinde mülkiyette ortaklardan biri olarak, üçüncü şahıslarla veya paydaşlardan biri ile kira sözleşmesi yapabilir.


Kira sözleşmesinin yapılabilmesi için, müşterek mülkiyete tabi mal için pay ve paydaş çoğunluğu gerekir. İştirak halinde mülkiyete tabi bir mal ise tüm ortaklar tarafından kiraya verilebilir. Bu kurala uyulmadan yapılan kira sözleşmesine taraf olmayan ve bu ilişkiye rıza göstermeyen paydaş/ortak, kiracı aleyhine müdahalenin önlenmesi davasını vd. davaları açabilir. Böyle bir durumda kiralayanın, kiracıya karşı sorumluluğu vardır.


Aksi sözleşme ile kararlaştırılmadığı müddetçe, kiracının kira sözleşmesini devretme yetkisi yoktur. Ancak bu yetki, kiraya veren ve kiralananın zarar görmemesi şartıyla kiracıya verilebilir.

Kira sözleşmesinin devredilmesi halinde birinci kiracı, kiraya verene karşı, meydana gelebilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumludur. Kiraya veren de kira sözleşmesine uymasını, doğrudan doğruya ikinci kiracıdan isteyebilir.