Kat mülkiyeti tapusu almak için gerekli evrakları temin ederek ve harç ödeyerek taşınmazın bağlı olduğu belediyelere başvuru yapmak gerekiyor. Peki "Kat mülkiyeti tapusunda neler yazar?" diyorsanız işte yanıtı..
Kat mülkiyeti tapusunda neler yazar?
Kat mülkiyeti, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkı olarak ifade ediliyor.Kat mülkiyeti, arsa payı ve anagayrimenkuldeki ortak yerlerle bağlantılı özel bir mülkiyet olarakta tanımlanıyor.
Kat mülkiyeti koşullarının başında inşaat çalışmalarının bitmiş olması ve binaya iskan belgesinin alınmış olması geliyor. Aksi takdirde binaya kat mülkiyeti alınamıyor.
Yapıya kat mülkiyeti alınabilmesi için gerekli evrakların temin edilerek bir dilekçe ile belediyeye başvuruda bulunulması gerekiyor.Peki "Kat mülkiyeti tapusunda neler yazar?" diyorsanız işte yanıtı..
Kat mülkiyeti tapusunda yazan bilgiler şu şekilde:
Tapu belgesindeki bilgiler Üst bölüm,Orta bölüm ile Alt bölümde gruplanıyor.
Üst bölüm..
Bu bölümde anagayrimenkul ile ilgili bilgilerine yer veriliyor. Bütün tapu çeşitlerinde; belgenin üst kısmında taşınmaz malın İli, İlçesi, Mahalle-Mıntıka-Mevki v.s. ile Pafta-Ada-Parsel bilgileri ve yüzölçümü hanesi bulunuyor.
Bu bilgiler gayrimenkulün yeri-konumu ile büyüklüğü hakkında bilgi verir.
Orta bölüm..
Bu bölüm söz konusu taşınmaz malın türüne göre değişkenlik gösteriyor. Eğer bağımsız bölüm belirtmeyen formatlı, yani Kat irtifakı veya Kat Mülkiyeti kurulmamışsa, düz metin şeklinde açıklama-edinme bölümü bulunacak, diğer bölüm ve bilgiler yer almayacaktır.
Alt bölüm..
Tapu belgesi alt bölümde “Geldisi”, Yevmiye”,”Cilt”,”Sahife”,”Sıra” numaraları, Tarihi ile “Gittisi” kısımları bulunur. “Geldisi” bölümünde Tapu sicilinde daha önceden yapılan değişiklikler ile değişime uğradı ise, eski Cilt, Sahife, Sıra ve Tarih bilgileri bulunuyor.
Kat mülkiyeti harcı 2015!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com