Gayrimenkul sahibi, ilgili taşınmazı bir başkası tarafından kullanılmasına izin verdiği takdirde, irtifak hakkını vermiş oluyor.Peki irtifak hakkı süresi ne kadar?İşte irtifa hakkında süre..
İrtifak hakkı süresi ne kadar?
Bir taşınmaz üzerine, diğer bir taşınmaz veya şahıs lehine kurulan ve hak sahibine sınırlı bir yararlanma sağlayan yetkiye irtifak hakkı adı veriliyor. İrtifak hakları şahsi irtifak hakları ve arzî irtifak hakları olmak üzere ikiye ayrılıyor.
Şahsi haklar,mülkiyet hakkına sahip bulunmayan bir kişinin lehine kurulan irtifak hakları olarak tanımlanıyor. Şahsi irtifak hakkında şahıs, gerçek veya tüzel kişi olabiliyor.
Arzî irtifak hakları ise, bir taşınmaz aleyhine başka bir taşınmaz lehine kurulan irtifak çeşidi olarak karşımıza çıkıyor. Bu haklara taşınmaz İrtifakı da deniyor.
İrtifak hakkı tesisi için, ilgili taşınmazın bulunduğu il defterdarlıklarına, mal müdürlüklerine ve Maliye Bakanlığına hazırlanan bir dilekçe ile başvurulabiliyor.Peki irtifak hakkı süresi ne kadar?
İrtifak hakkının sona ermesi tescilin terkini veya yüklü ya da yararlanan taşınmazın yok olmasıyla gerçekleşiyor.
Her iki gayrimenkule aynı kimsenin malik olması durumunda da irtifak sona eriypr.Yüklü ve yararlanan gayrimenkullere aynı kimse malik olursa, bu kişi, irtifak hakkını terkin ettirebiliyor. Terkin edilmedikçe irtifak, aynî hak olarak varlığını devam ettiriyor.
Mahkeme kararı ile irtifak hakkının sona ermesi de söz konusu olabiliyor.Lehine irtifak kurulan taşınmaz için bu hakkın sağladığı hiç bir yarar kalmamışsa, yüklü taşınmazın maliki bu hakkın terkinini isteyebiliyor.Yüküne oranla çok az yarar sağlayan bir irtifak hakkının, bedel karşılığında kısmen veya tamamen terkini istenebiliyor.
İrtifak hakkı tapuya nasıl şerh edilir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com