İrtifak hakkı için, taşınmazın bulunduğu il defterdarlıklarına, mal müdürlüklerine ve Maliye Bakanlığına hazırlanan bir dilekçe ile başvurulabiliyor.Peki irtifak hakkı harcı ne kadar?İşte irtifak hakkı harcı 2015..
İrtifak hakkı harcı 2015!
İrtifak, kelime anlamı olarak; "yaslanmak, faydalanmak, dayanılan, faydalanılan şey" anlamlarına geliyor.Taşınmaz mal hukukunda ise irtifak hakkı sahibine, taşınmazın kullanım hakkını veriyor.
Medeni Kanunda irtifak hakkına ilişkin esaslara yer veriliyor.İrtifak hakkı Medeni Kanunun 779'uncu maddesinde şu şekilde tanımlanıyor:
"Taşınmaz lehine irtifak hakkı, bir taşınmaz üzerinde diğer bir taşınmaz lehine konulmuş bir yük olup, yüklü taşınmazın malikini mülkiyet hakkının sağladığı bazı yetkileri kullanmaktan kaçınmaya veya yararlanan taşınmaz malikinin yüklü taşınmazı belirli şekilde kullanmasına katlanmaya mecbur kılar."
Gayrimenkul sahibi, ilgili mülkü bir başkası tarafından kullanılmasına izin verdiği zaman, irtifak hakkını vermiş oluyor.
İrtifak hakkı tesisi için, ilgili gayrimenkulün bulunduğu il defterdarlıklarına, mal müdürlüklerine ve Maliye Bakanlığına hazırlanan bir dilekçe ile başvurulabiliyor.Peki irtifak hakkı harcı ne kadar?
İrtifak hakkı tesisinde 2015 yılında uygulanacak harçlar, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından hazırlanan tarife kapsamında yer alıyor.
2014 yılında taşınmazın yüz ölçümüne ve yöresel katsayıya bakılmaksızın her parsel için 101,00 TL har alınırken, 2015 yılında ise taşınmazın yüz ölçümüne ve yöresel katsayıya bakılmaksızın her parsel için 111,00 TL harç ödemesinin yapılması gerekiyor.
İrtifak hakkı süresi ne kadar?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com