İrtifak hakkı; bir gayrimenkul üzerine, diğer bir gayrimenkul veya şahıs lehine kuruluyor ve hak sahibine sınırlı bir yararlanma hakkı sağlıyor.Peki irtifak hakkı devredilebilir mi?
İrtifak hakkı devredilebilir mi?
İrtifak hakkı, bir taşınmaz mal üzerine, diğer bir taşınmaz veya şahıs lehine kurulan ve hak sahibine sınırlı bir yararlanma sağlayan hak olarak ifade ediliyor.Söz konusu irtifak hakkı tapuya şerh edilebiliyor.
Taşınmaz lehine irtifak hakkı, bir taşınmaz üzerinde diğer bir taşınmaz lehine konulmuş bir yük olup, yüklü taşınmazın malikini mülkiyet hakkının sağladığı bazı yetkileri kullanmaktan kaçınmaya veya yararlanan taşınmaz malikinin yüklü taşınmazı belirli şekilde kullanmasına katlanmaya mecbur kılıyor.
2010/4 sayılı genelgede ise irtifak hakkın şu şekilde tanımlanıyor: "Medeni Kanun ve ilgili diğer yasalarla tanımlanan hakların, ilgili taşınmaz malların harita ve belgelerinde gösterilmesi ve tescili için yapılması gereken işlemlerdir".
İrtifak hakkı tesisi için yapılan işleminin imar mevzuatına uygunluğu onaylattırılıyor. Söz konusu hak için lisanslı büro kurulmamışsa başvuru kadastro müdürlüğüne yapılıyor. Ayrıca şahsi irtifak hakkı için talep edilecek haritalar için de başvuru kadastro müdürlüğüne yapılıyor.
İrtifak hakkı işlemi, teknik yönü olması nedeniyle kadastro müdürlüklerini; tescili gerektirmesi sebebiyle de tapu müdürlüklerini ilgilendiriyor.Peki irtifak hakkı devredilebilir mi?
Devri yasaklanmamış olan irtifak haklarının bedelli ya da bedelsiz devri mümkün olabiliyor. Medeni Kanuna göre geçit, kaynak ve üst hakkı aksi kararlaştırılmadıkça bir başkasına devredilebiliyor.
İrtifak hakkı tesisi için gerekli belgeler nelerdir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com