19 / 05 / 2024

Eve haciz gelirse ne olur?

Eve haciz gelirse ne olur?

Borçlu bir kişin borcunu ödememesi durumunda alacaklının başvuru yapmasıyla haciz işlemi başlatılmış oluyor.Peki eve haciz gelirse ne olur?Eve haciz gelince ne yapılır?


Eve haciz gelirse ne olur?

İcra memurunun gözetiminde alacağın tahsili için yetecek miktarda eşyanın tespit edilerek haciz tutanağına yazılmaı haciz işlemi olarak karşımıza çıkıyor.Haciz işlemi alacaklı lehine yapıldığı için, haczi talep edecek kişinin alacaklının bizzat kendisi veya vekili olması gerekiyor.

Hacizde amaç, amme idaresinin alacaklarını eksiksiz tahsil etmesi oluyor. Haciz tatbikinde borçlunun borcunu ödemesi halinde hacze son veriliyor.Tahsil dairesi alacaklı amme idaresi ile borçlunun menfaatlerini mümkün olduğu kadar telif etmekle mükellef oluyorçPeki eve haciz gelirse ne olur?

Haciz işlemi, borçlu kimsenin evinde bulunan mallar üzerinde uygulanabilirken, varsa gayrimenkulleri üzerine de uygulanabiliyor. 

Malların rayiç bedelleri belirlenerek, söz konusu borcun belirtilen süre zarfı içinde ödenmemesi halinde satışa sunuluyor. Yapılan satış işleminden elde edilen gelir ile alacaklıya olan borç kapatılıyor.

Borcu olan kişinin ve birlikte yaşadığı diğer aile fertlerinin yaşamlarını sürdürebilmesi için zorunlu olan eşyaların haciz işlemi gerçekleştirilemiyor. Bu yüzden borçlu ve aile bireyleri için gerekli olan eşyaların lüzumlu olup olmadığı tespit ediliyor. 

Tespit sonucunda koltuk takımı, buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinası, fırın, halı vb. gibi ev eşyaları lüzumlu eşyaların haczi yapılmıyor. Fiyatı yüksek, muhafaza ve paraya çevrilmesi kolay, alıcısı bulunabilecek olan LCD, Plazma TV, kurutma makinası gibi eşyalar, haczedilebiliyor.

Haciz işlemleri 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com