26 / 04 / 2024

Değer artışında safi kazanç nedir?

 Değer artışında safi kazanç nedir?

İktisap tarihinden itibaren beş sene içerisinde elden çıkarılan taşınmazdan elde edilen kazanç değer artış kazancı vergisine tabi tutuluyor.Peki,değer artışında safi kazanç nedir?İşte değer artışında safi kazanç..


Değer artışında safi kazanç nedir?

Gayrimenkullerin elden çıkarılmalarından doğan kazancın niteliğinin değer artış kazancı mı yada ticari kazanç mı olduğunun bilinmesi ve buna göre vergilendirilme yapılması gerekiyor.Gayrimenkul alım satım işinden elde edilen gelirin niteliğinin belirlenmesinde ilk önemli unsur faaliyetteki devamlılığı oluyor.

Gelir vergisi kanununa göre taşınmazların beş yıldan önce satılması durumunda ödenmesi gereken vergi bulunuyor.Değer artış kazancında vergilendirilecek kazanca safi değer artışı deniliyor. 

Değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından bazı indirimlerin düşülmesiyle bulunuyor.

Taşınmazların  elden çıkarılması sonucunda elde edilen değer artış kazancından indirilebilecek giderler;elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli,elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının üzerinde kalan giderler ve ödenen vergi ve harçlar oluyor.

Maliyet bedelinin tespit edilememesi halinde maliyet bedeli yerine Takdir Komisyonunca tespit edilecek bedel esas alınıyor.Mal ve hakların elden çıkarılmasında iktisap bedeli, elden çıkarılan mal ve hakların, elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere Türkiye İstatistik Kurumu'nca belirlenen toptan eşya fiyat endeksindeki artış oranında artırılarak tespit ediliyor.

Mal ve hakların elden çıkarılmasında iktisap bedelinin üretici fiyat endeksindeki artış oranında arttırılabilmesi için, alış ve satış tarihleri arasındaki sürede endeksteki artış oranının %10 veya üzerinde olması gerekiyor.



Değer artış kazancı vergisi ticari kazanç ayrımı!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com