22 / 11 / 2024

Daire tapu örneği!

Daire tapu örneği!

Bir dairenin bağımsız bölümlerinin maliklerini gösteren Tapu Sicil Müdürlüğü'nce verilmiş, geçerli resmi belgeye tapu deniyor. işte daire tapu örneği...


Daire tapu örneği!

Daire satış sürecinde alıcı ile satıcının anlaşması durumunda ilgili tapu dairesinden randevu alınması gerekiyor. Randevu günü ve saatinde tapu dairesinde bulunulması gerekiyor.


Satışın gerçekleşmesi ve devrin yapılması için gerekli evraklar tapu memuruna teslim ediliyor. Akabinde tapu harcı ve döner sermaye bedeli ödeniyor. Böylece tapu alıcının adına devredilmiş oluyor. 


Bir dairenin bağımsız bölümlerinin maliklerini gösteren Tapu Sicil Müdürlüğü'nce verilmiş, geçerli resmi belgeye de tapu yada tapu senedi adı veriliyor. Peki daire tapu senedinde neler yazar? diyorsanız işte yanıtı...


Sahip olduğu formatlara göre Arsa-arazi-tarla tapusu, daire tapusu, cins tashihli tapu,kat irtifakı tapusu, kat mülkiyeti  tapusu , devre mülk tapusu olmak üzere türlere ayrılıyor.  


Genel olarak Tapu Bilgileri :


Tapu belgesindeki bilgiler Üst bölüm,Orta bölüm ile Alt bölümde gruplanır.


Üst Bölüm (Ana Gayrimenkul) :


Üst bölüm Ana Gayrimenkul bilgilerine ayrılmıştır. Tüm Tapu türlerinde, belgenin üst kısmında İli,İlçesi,Mahalle-Mıntıka-Mevki v.s. ile Pafta-Ada-Parsel bilgileri ve Yüzölçümü hanesi bulunur. Bu bilgiler gayrimenkulün yeri-konumu ile büyüklüğü hakkında bilgi verir. Ancak “Yüzölçümü” hanesinde belirtilen değer ile ilgili büyük çoğunluğumuz yanılgıya düşmektedir. Tapu belgesi bilgilerinde hiçbir zaman bağımsız bölüme ait metraj-yüz ölçümü yer almaz. Burada belirtilen Yüz ölçüm değeri, üzerinde yapı olsun veya olmasın parselin miktarıdır. Yani tapu belgesinin ilişkili olduğu konut,bina,işyeri v.b. bağımsız bölüm metrajı değildir. Bağımsız bölüm metrajı ancak Yapı Kullanım İzin Belgesinde veya bazen Yapı Ruhsatlarında yer alabilir. Bu bölümde dikkat edeceğiniz bir husus,  var ise “Niteliği” bilgisidir. Niteliği bilgisi Ana Gayrimenkulün niteliğinin belirtildiği bölümdür. Ana gayrimenkul ifadesi, örneğin bir binanın konumlu olduğu Arsa-Arazi-Tarla olabileceği gibi Kat Mülkiyeti kurulmuş ise konut ve işyerlerini kapsayan apartmanın kendisi olabilir. Eğer Kat irtifakı veya Kat Mülkiyeti kurulmamış arazi nitelikli Arsa-Tarla v.b. niteliklerde ise tanım bizzat gayrimenkulün kendisine aittir.  Bu bölümde örneğin “ 5 katlı, içerisinde 2 dükkan,6 mesken bulunan kargir apartman” gibi bir nitelendirme mevcut ise, bu tapu Kat Mülkiyeti kurulu gayrimenkule aittir. Eğer “Arsa”,”Tarla” v.b. yapı belirtmeyen bir niteliğe sahip ise Yapı tescili bulunmayan Arsa-Tarla tapusu olabileceği gibi Kat irtifakı tapusu olabilir. Bu durumda Tapu belgesinin orta bölümündeki bilgilerden Bağımsız Bölüm kısmındaki Niteliği bölümüne bakılır. Bu bölümde Niteliği kısmında bağımsız bölümün “Mesken”,”Konut”,”İşyeri”,”Dükkan” v.b. şekilde belirtilip belirtilmediğine, kat ve bağımsız bölüm numarasının bulunup bulunmadığına bakılır. Bu bilgiler yer alıyor ise Kat İrtifakı kurulmuştur, yer almıyor ise Arsa-Tarla tapusudur. Ancak eski tip tapularda bu bölümün bazen yer almadığı görülmekte. Bu sebeple yine orta kısımdaki edinme-açıklama bölümünde düz metin olarak nitelik ve bağımsız bölüm numarasının belirtilip belirtilmediği kontrol edilmelidir.


Orta Bölüm (Bağımsız Bölüm) :


Orta Bölüm


Bu bölüm Gayrimenkulün türüne göre farklı bilgi ve şekle sahiptir. Eğer bağımsız bölüm belirtmeyen formatlı, yani  Kat irtifakı veya Kat Mülkiyeti kurulmamışsa, düz metin şeklinde açıklama-edinme bölümü bulunacak, diğer bölüm ve bilgiler yer almayacaktır. Bu durumda arsası ile birlikte bir mesken-işyeri-bina dışında, belli bir kattaki veya yatay site içerisinde kat irtifaklı sıradaki bir meskeni, işyeri-büro v.b. bağımsız bölümü satın aldığınız söylenemez. Ya hisse satın alıyorsunuzdur veya komple arsası ile birlikte bir yapı. Komple bir yapı satın alıyor iseniz orta bölüm alt kısmındaki “Sahibi”  bölümünde ismin-isimlerin sağ yanındaki hisse oranına dikkat edin. “Tam” veya çok hisseli ise yer alan isimlerin hisse toplamının “1” tam olması komplesini satın aldığınız anlamına gelir. Aksi halde hisse payı olarak satın alıyorsunuz demektir. Tabi eğer bu fiili durumda üzerinde mevcut binanın bir meskenini sattığını söyleyen bir satıcı ise oradan uzaklaşın. Kat irtifakı –Mülkiyeti kurulmamış bir binada hangi meskenin-işyerinin size ait olacağı hukuki olarak belirlenemez. Yani ancak ana binadan hisse alırsınız ki, ileride çok büyük sorunlarla karşılaşabilirsiniz.


Bağımsız bölüm belirtilen Kat irtifaklı – Kat Mülkiyetli : Bu bölümde bazı Tapu belge formatlarında Tapunun türü ile ilgili kutucuklar yer alabiliyor. Ancak sıkça karşılaşılan Tapu memurunun hatalı işaretlemesi sorunu sebebi ile bu bölümü dikkate almıyoruz. Geneli hatalı işaretlenmiş durumda. Kat irtifakı ve Kat Mülkiyeti tapularında Orta bölümün ilk sırasında “Satış Bedeli”,”Niteliği”,”Arsa Payı”,”Blok-Kat ve Bağımsız bölüm numarası” kısmı bulunmaktadır. Bu bölümdeki satış bedeli, maalesef Türkiye’de vergilerin çok yüksek olması sebebi ile gerçekçi olmayıp, Belediyeden alınan emlak değeri ile gösterilen en az satış bedeli olarak yansıtılmakta. Ancak istisnalar var. Şöyle ki bir icra dairesinden veya kamu kurumundan veya bir banka ihalesinden yapılan alımlarda mecburen gerçek değeri gösterilmekte. Bu gibi durumlarda Tapu Alt bilgisindeki “Tarihi” bölümünden hangi tarihte satışının yapılmış olduğunu satış bedeli ile kıyaslayabilme şansınız var.


Bu bölümdeki “Niteliği” kısmı ise bağımsız bölüme aittir. “Mesken”,”İşyeri”,Dükkan”,”Büro” v.b. niteliklerde olabilir. Burada dikkat edeceğiniz husus, örneğin zemin katta bir işyeri-dükkan satın alıyorsunuz, ancak Tapu Senedi nitelik kısmında “Mesken” olarak belirtilmiş. Bu durum da satın aldığınız İşyerinizin Çalışma Ruhsatı alma esnasında sorunlarla karşılaşmanız yüksek olasılık. Tam tersi de mümkün. Örneğin bir mesken satın alıyorsunuz ancak niteliği “Büro” veya “İşyeri” . Bu durumda satın aldığınız evinize elektrik-su aboneliğini niteliği İşyeri olması sebebi ile ticari olarak  yapmak zorunda kalıp, normalden 2 kat pahalı şekilde faturalandırılabilirsiniz.


Arsa payı kısmında belirtilen oran, şerefiye göz ardı edilmişse genelde bağımsız bölümün metrajının toplam yapı alanına oranıdır. Deprem v.b. sebepler ile arsa üzerindeki binanın yıkılması durumunda, bu oran nispetinde arsa toplam metrajı üzerinde hakkınız var demektir.


Blok numarası; eğer aynı arsa üzerinde birden çok bina bulunmakta ise bu binalara harf veya rakam ile isim verilir. Blok numarası var ise onaylı mimari projesinin vaziyet planından size gösterilen blok’un satın aldığınız blok olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Kat numarası ve Bağımsız bölüm numaraları da ilgilendiğiniz bağımsız bölümün proje üzerindeki yerlerini tesciller. Bu bölümler mutlaka fiili durum ile projenin uyumlu olup olmadığının kontrol edilmesi gereken kısımdır. Bu konuda ülkemizde çok sayıda mağdur bulunmaktadır. Satın alacağınız veya oturduğunuz ev,işyeri acaba gerçekten size ait mi?. Bu soru can alıcı. Bunun ile ilgili detaylı yazımız devam serisinde yer alacaktır.


“Edinme Sebebi – Açıklama” bölümünde, Tapu sicilinde Tapu senedinin yenilenmesi ile ilgili en son yapılan işlem açıklaması yer alır. Dikkatlice okunmalıdır. Gayrimenkulün bir önceki geçmişindeki sorunlar ile ilgili ipuçları verebilir. Ayrıca eski formatta Kat irtifakı ile ilgili blok-kat-bağımsız bölüm numarası ve nitelik bilgileri bu bölümde de yer alabilir. Kutucuk olarak ayrılmayan tapularda bağımsız bölümün bulunup bulunmadığı bu bölümden kontrol edilir.


“Sahibi”; kısmında tapunun maliki yer alır. İsmin sağ kısmında ise varsa sahip olduğu hisse oranı, hisseli değil ise “Tam” ibaresi bulunur. Birden fazla malik’i var ise birkaç sıra olarak yazılır. Çoklu maliklerde eğer tapusu düzenlenmiş taşınmazın tamamını satın alacaksanız hisse oranlarını toplayın. Eğer 1/1 yani 1 tam sayı elde edemiyorsanız  bu, yazılmayan hisse sahibi başka bir malik’in bulunduğu anlamı taşır.


Alt Bölüm :

 

Tapu belgesi alt bölümde “Geldisi”, Yevmiye”,”Cilt”,”Sahife”,”Sıra” numaraları, Tarihi ile “Gittisi” kısımları bulunur. “Geldisi” bölümünde Tapu sicilinde daha önceden yapılan değişiklikler ile değişime uğradı ise, eski Cilt,Sahife,Sıra ve Tarih bilgileri bulunur. Bir tereddüt veya sorun yaşanması durumunda eski kayıtlarına ulaşabilmek için bu bilgiler yer alır. Sizlerin bu bölüm ile fazla işiniz olmayacak. Alt Bölüm orta kısımda yer alan Yevmiye,Cilt,Sahife ve Sıra numaraları Tapu Müdürlüğündeki tapu bilgilerinin tutulduğu kütük kayıtları ile ilgilidir. Bu numaralara göre kütükler kaydedilir, gerektiğinde arşivden bulunup işlem yapılır. Burada dikkat edeceğiniz husus, elinizdeki Tapu Senedinde yazılı numaraların Tapu Müdürlüğü kayıtları ile uyumlu olup olmadığıdır. Sahte veya her hangi bir işlem görmüş Senetler farklı numaralar içerecektir. Yani en iyi ihtimal ile elinizdeki son işlem yapılmış ve düzenlenmiş Tapu senedi olmayabilir. Bu durumda son geçerli Tapu senedini istemeniz yerinde olacaktır. Tarihi kısmında da elinizdeki Tapunun düzenleme tarihi yer alır.

Daire tapu masrafı 2016!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler