26 / 04 / 2024

5 soruda emlak vergisi 2016!

5 soruda emlak vergisi 2016!

Emlak Vergisi Türkiye'de gayrimenkulü bulunanların ödemeleri gereken bir vergi olarak karşımıza çıkıyor. İşte 5 soruda emlak vergisi 2016'nın merak edilenleri...


5 soruda emlak vergisi 2016!

Emlak vergisi, her yıl devlete ödenen vergiler arasında yer alıyor. Ev, işyeri, arsa ve araziler gibi taşınmaz mallar için ödenmesi gereken bu vergi 1319 sayılı Kanun gereğince veriliyor. 2016 yılında emlak vergisi ile ilgili merak edilen hususlar şu şekilde;


1. 2016 yılında emlak vergisi ne kadar?

Emlak vergisi için ödenecek miktarlar taşınmazın kayıtlı değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. Büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor.


Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi oranları şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


2. 2016 yılında kimler emlak vergisi ödeyecek? 

1319 sayılı Emlak Vergisi kanun gereğince Türkiye sınırları içerisinde taşınmaz malı bulunan herkes emlak vergisi mükellefi oluyor.


3. 2016 yılında kimler emlak vergisi ödemeyecek?

Emlak vergisi kapsamında kanunen kimi meskensahipleri için vergi muafiyeti uygulaması bulunuyor. Ancak vergiden muaf olmak için aranan koşullara sahip olunması gerekiyor.


Tek mesken şartını yerine getiren aşağıdaki özelliklere sahip kimseler emlak vergisi muafiyetinden faydalanabiliyor.


- Bir tek meskeni olup da, intifa sahibi olanlar

- Emekliler

- Hiçbir geliri olmayanlar

- Şehit yakınları

- Dul ve yetimler

- Gaziler   

- Ev hanımları emlak vergisinden muaf oluyor. 


Muafiyetten yararlanan kişilerin ilgili belediyeye bir dilekçe ile başvurarak muafiyetlerini bildirmeleri gerekiyor. 


4. 2016 yılı emlak vergisi ne zaman ödenecek?

Emlak vergisi mükellefleri vergilerini senede iki taksitte ödeyebiliyor. Verginin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. Buna göre, 2016 emlak vergisi için son gün 31 Mayıs oluyor. Vergi için ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde yapılacak.


5. 2016 yılında emlak vergisi ödememe cezası ne kadar?

Emlak vergisinin zamanında ödenmemesi halinde vergi cezası kesiliyor. Emlak vergisinin ödenmediği her ay için uygulanan ceza oranı yüzde 1.40 olarak belirleniyor. 

2016 emlak vergisi beyannamesi örneği!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com