29 / 04 / 2024

Manisa'da ulaşıma yüzde 25 zam yapıldı!

 Manisa'da ulaşıma yüzde 25 zam yapıldı!

Manisa Büyükşehir Belediyesi denetimindeki özel halk otobüsleri ulaşıma yüzde 25 zam yaptı. Halk artışı yüksek buldu.



Manisa'da özel halk otobüslerine Kentkart kullanmadan parayla binişlerde 2 lira olan yolcu taşıma ücreti yüzde 25 artırıldı. Yeni fiyat 2.5 liraya çıkarılırken, Kentkart ile yolculuk yapan yolcuların tam bileti 1 lira 60 kuruştan 1 lira 75 kuruşa, öğrencilerin biletleri de 1 lira 20 kuruştan 1 lira 30 kuruşa çıkarıldı. Vatandaşlar, özellikle kartsız binişlerde yüzde 25'lik zamma büyük tepki gösterdi. Vatandaşlar hem toplu taşımadaki araç sayısının yetersiz olduğunu hem de ücretlerin birçok şehre göre daha yüksek olmasını eleştirirken, Büyükşehir Belediyesi'nin yeni otobüsler satın alarak toplu taşımaya bir çözüm bulmasını istedi.


65 yaş üstünün etkisi

Manisa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Enli ise toplu taşımada otobüse binen yolcuların şoföre ödediği 2.5 lira ücretin bozuk para sorunu yaratmaması nedeniyle rakamın bu şekilde yuvarlandığını, bir diğer amacın da vatandaşları Kentkart'a özendirmek olduğunu ifade etti. Enli, 65 yaş üzerine ücretsiz biniş uygulamasının zarara yol açtığını belirterek, "Uzun zamandan beri 65 yaş ve üzeri kaosu yaşıyoruz. Defalarca Manisa Büyükşehir Belediyesi'ne müracat etmemize rağmen maalesef bir çözüm bulunamadı. Türkiye'deki bütün büyükşehirlerdeki ulaşım fiyatlarına baktık. Bunun üzerine böyle bir zam kararı aldık. 65 yaş ve üzerine ücretsiz biniş hakkı ve buna benzer alternatiflerden dolayı böyle bir uygulama yürürlüğe koyduk" dedi.


15 bin liralık kayıp

Halk otobüslerinin günde ortalama 8 bin ücretsiz yolcu taşıdığını ifade eden Enli, sözlerini şöyle sürdürdü: "Manisa'da 65 yaş üstü 20 bin Kentkartlı yolcu var. Günde ortalama 15-16 bin liralık bir kaybımız var. 65 yaş üstü insanların ve diğer ücretsiz binenlerin bize günde 15 bin lira zararı var. Dağıttığımız para bin 800 lira, ödediğimiz borç bin 700 lira... Bunların hepsini Büyükşehir Belediye Başkanımıza anlattık. Manisa halkına bu zam uygulaması hoş gelmeyebilir ama çok da tepki aldığımızı düşünmüyorum."


Vatandaş ne diyor?

Canan Başar (Öğrenci): Okulların açıldığı gün zam yapmalarını doğru bulmuyorum. Öğrencilere 10 kuruş zam yapmışlar, ama bunu tam bizim okulların açıldığı gün yapmamalıydılar. İkincisi 50 kuruşluk zam çok fazla. Yabancı öğrencilere kazık diye adlandırıyorum. Bu zamma yuh diyorum.

Orhan Temiz (Serbest çalışan): Zammı emekli kartının çok olmasından dolayı yapmışlar. Aslında haklılar. Çünkü ne lastikçi ne benzinci bedava doldurmuyor. Altyapı oluşturulmadan 65 yaş üstü uygulaması nedeniyle şoför esnafı etkilendi. Yine de 50 kuruş zam yüksek.

Ekrem Ay (Esnaf): Zammı yaşlılar nedeniyle yaptıklarını söylüyorlar. Bunu kabul etmiyorum. Zamma kılıf olarak görüyorum. 50 kuruşluk zam çok fazla. Herkes Kentkart kullanmıyor. Haftada bir-iki kez binenler para ödüyor. Zam, Kentkart oranında olmalı.


Yeni Asır