28 / 03 / 2024

Bahçeşehirlilerin Marmaray isteği!

Bahçeşehirlilerin Marmaray isteği!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Bahçeşehir'e uzanacak metro için ihale yaptı. Ama Bahçeşehir'de yaşayan vatandaşlar Marmaray'ın Ispartakule'ye kadar uzatılmasını istiyor...


Bahçeşehir'de yaşayanlar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bölgeye kadar uzanacak metro ihalesini yakından takip etti. Daha önce iki kez ertelenen ihalenin üçüncü aşamasını da takip eden Bahçeşehir sakinleri, Marmaray'ın son durağının Halkalı olarak planlanmasının yanlış olduğunu belirterek "Edirne'ye kadar uzanan tren hattı Bahçeşehir'in tam içinden geçiyor. Marmaray, nüfus yoğunluğunun hızla arttığı Bahçeşehir'e kadar uzatılsın. Ispartakule istasyonu işlevsel hale getirilsin" diyor. 



Bahçeşehirlilerin Marmaray isteği!


İhaleye yakın takip 

Bahçeşehir'de yaşayan vatandaşları çatısı altında toplayan Bahçeşehirliler Derneği (BADER), daha önce iki kez ertelenen Mahmutbey-Bahçeşehir-Esenyurt Metro ihalesini takip etti. Bahçeşehir ve çevresindeki ulaşım sorununu çözecek projenin bir an önce gerçekleşmesi için ihale sürecini takip eden BADER üyeleri, ihale salonunda yerini aldı. 


İstanbul'un trafik yükünü büyük oranda taşıyan Bahçeşehir ve çevresinde oluşan metro ihtiyacını gidermek amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi Avrupa Yakası Raylı Sistem Müdürlüğü tarafından açılan ihalede yüzler bu kez güldü. Daha önce iki kez ertelenen ihaleye 12 şirket ön yeterlilik başvurusunda bulundu. 

On yeterlik değerlendirilmesi sonucu yeterliği tespit edilenler arasından ön yeterlilik şartnamesinde belirtilen kriterlere göre sıralanarak listeye alınan 7 aday teklif vermeye davet edilecek. Değerlendirme 2 ay sürecek ve ön yeterlilikten geçen işletmeler arasında ihale sonucunu belirlenerek çalışmalar başlayacak. 


Marmaray gelsin 

Salonda yalandan takip ettikleri ihalenin sonuçlanmış olmasından memnun olduklarım belirten BADER Başkam Uğur Barış Karabulut, TEM Otoyolu'ndan başka ulaşım alternatifleri olmadığı için raylı sistemi önemsediklerini söyledi. Bahçeşehir-Boğazköy-Ispartakule-Esenkent halkının trafik çilesinin dayanılmaz hale geldiğini ve tek çarenin raylı sistem olduğunu belirten Karabulut, metronun belli bir güzergahının bulunduğunu, İstanbul içine hızla ulaşmak isteyenler için en iyi çözümün Marmaray olacağım söyledi. "Marmaray'm son istasyonunun Halkalı olarak belirlenmesi haksızlık" diyen Karabulut, şunları söyledi: 

"Bahçeşehir'in içinden geçen tren hattı var. Ispartakule istasyonuna kadar Marmaray'ın uzatılması, bölgenin önemli bir ulaşım problemini çözecek. Marmaray hattı Halkalı'dan soma da devam ettirilerek Bahçeşehir-Boğazköy'e kadar ulaştırılmalı." 


Takip edecekler 

BADER Yönetim Kurulu Üyesi Fitnat Yerebasmaz da konu ile ilgili, ihale heyetine bundan soması için gelişmeleri yakından takip etmek istediklerini, bu konuda yetkililerle kamuoyu arasında köprü olmak istediklerini belirtti. Başakşehir CHP Kadın Kollan Başkanı Özcan Gülcay San ve katılıma heyetten Perihan Karahan ihale komisyonuna Bahçeşehir'e yapılacak Metro Durağı'na dair endişelerini dile getirdi. Edinilen bilgilere göre, Bahçeşehir Metro Durağı Gül Bölgesi Jandarma Karakolu karşısına yapılacak. Parklarının zarar görmesinden endişelenen Bahçeşehirliler ihale komisyonuna bu durumu aktardı. Bu aktarım üzerine ihaleyi yöneten başkan Metro duraklarında yapılacak çalışmalarda yeşil alanlara zarar verilmeyeceğini bu konuda endişe duymamaları gerektiğini belirttiği öğrenildi. 


Kimler aday oldu 

Cengiz İnşaat Alsim Alarko, Demce Yapı Bestaş Yapı Bimhoil İnşaat Dido-Ray Yapı Ederay İnşaat Söğüt İnşaat Tarmac Agrega, Genç inşaat Erg inşaat, Kolin İnşaat Aga Enerji Bayburt Grup Özgün Yapı Şenbay Madencilik, Makyol İnşaat Astur inşaat Ic İçtaş inşaat, Mapa inşaat Belen İnşaat Dalgıç Ray inşaat Mapavri Taahhüt özdemir inşaat Uğur sal Elektrik Ultra Teknoloji, Meting Raylı Sistemler -Eze İnşaat -ı-Gökçe inşaat Met-Gün inşaat, Etrostav Ankara İnşaat Metaleks İnşaat Norinco International, Doğuş inşaat Nurol inşaat Gülennak Özaltrn İnşaat, Pers Yapı Babges2 Güneş Enerjisi Büyük Zigana İnşaat İmaj Altyapı Mir Müşavirlik Yedigöze İnşaat, Polat Yol Yapı China Gezhouba, Rbı İnşaat China Comınunmcations'm olduğu öğrenildi. 

İhalenin kazananı belli olduktan sonra, projenin bin 80 günde tamamlanması hedefleniyor. 18,5 kilometre uzunluğundan oluşan hat, Mahmutbey, Bölge Park, Mehmet Akif, Toplu Konut, Tema, Hastane, Tahtakale, Ispartakule, Bahçeşehir, Esenkent, Ardıçlı ve Esenyurt Meydan duraklarında oluşuyor. Mahmutbey Bahçeşehir Esenyurt metro hattı tamamlandığında iki semt arası yolculuk süresi 25 dakikaya inecek.




İstanbul Gazetesi