Turizm İşletmeleri Genel Müdürü Ahmet Savaşan katıldığı bir televizyon programında, sağlık turizminin ülkelerin ekonomilerini yakından ilgilendiren önemli bir konu olduğuna dikkat çekerek, sağlıktaki başarının, turizmi tetiklediğini vurguladı.
Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Turizm İşletmeleri Genel Müdürü Ahmet Savaşan; tüm dünyada sağlıktaki başarının turizmi tetiklediğini ifade etti. Savaşan, ülkelerin ekonomilerini yakından ilgilendiren ve dünyada dikkatleri üzerine çeken sağlık turizminin, Kuzey Kıbrıs için de büyük fırsat yarattığını dile getirdi YDÜ Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Turizm İşletmeleri Genel Miidiirü Ahmet Savaşan; katıldığı bir televizyon programında, sağlık turizminin ülkelerin ekonomilerini yakından ilgilendiren önemli bir konu olduğuna dikkat çekerek, sağlıktaki başarının, turizmi tetiklediğini vurguladı. KKTC'de yaklaşık 20 bin yatak bulunduğunu belirten Savaşan; bunların % 55'inin beş yıldızlı otellerde, % 45'inin ise bir. iki. üç, dört yıldızlı otellerin yanı sıra butik otel ve tatil köylerinde olduğunu belirtti. İnşaatı devam eden 5 yıldızlı yeni otellerin de olduğuna işaret eden Savaşan; 2013 yılında Kuzey Kıbrıs'a 730 bin civarında, otelde konaklayan turistin geldiğini, ortalama 4 gün konaklayan turistlerden elde edilen turizm gelirinin ise yaklaşık 600 milyon dolar ile sınırlı kaldığını vurguladı.
Turizmde en önemli noktanın, ülkeye taşınan kişi sayısı değil, seçilen turizm modeline uygun olarak getirilen turistlerin ülke içinde yarattığı katma değer olduğunu vurgulayan Ahmet Savaşan; otellerin %47'lerde kalan doluluk oranlarının ise. sağlık turizminin gelişmesiyle arttırılabileceğini ve bunun da ülke içi katma değere olumlu yansıyacağını ifade etti.
Sağlık turizmi kapsamında Türkiye'ye gelenlerin oluşturduğu katma değerle, ülkenin turizm gelirinin neredeyse 4'e katladığını vurgulayan Savaşan; KKTC için de başta sağlık turizmi olmak üzere, sürdürülebilir alternatif turizm çeşitlerinin gelişmesinin büyük önem taşıdığını belirtti. Yurt dışına tedavi amacıyla giden hastaların, yalnız gitmediklerini belirten Savaşan, "Hastalar ve beraberindeki kişiler, tatil turistlerine kıyasla gittikleri ülkelerde daha uzun kalıyor, daha fazla geziyor, görüyor ve alışveriş yapıyorlar" şeklinde konuştu. Yabancı hastaların gerek tedavileri, gerekse yaptıkları diğer harcamaların ekonomilere büyük katkısı olduğunu kaydeden Ahmet Savaşan; yabancı hastaların ekonomilere doping etkisi yaptığını vurguladı. Türkiye'de sağlık turizmini geliştirmek için havaalanlarının yakınına yabancı doktorların da çalışabileceği serbest bölgelerin kurulması amacıyla çalışmalar yapıldığını anlatan YDÜ Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Turizm İşletmeleri Genel Müdürü Ahmet Savaşan; T.C. Sağlık Bakanlığı'nın tedavi olmak için Türkiye'yi tercih eden yabancı hasta sayısını daha da artırmak için büyük gayret gösterdiğini söyledi. Bakanlığın. 2013 yılında bu amaçla Türkiye'ye gelen 300 bin turist sayısını, 400 bine çıkarmayı hedeflediğini anlatan Savaşan; 2013'te elde edilen 3 milyar dolarlık gelirin, 2014'te 4 milyar dolara ulaşacağının da hesaplandığına dikkat çekti. Ahmet Savaşan; Kuzey Kıbrıs'ın coğrafi konumu, tarihi ve turistik zenginlikleri. YDÜ Hastanesi başta olmak üzere sayıları gün geçtikçe artan nitelikli hastaneleri ile sağlık turizmi açısından önemli bir potansiyele sahip okluğunu belirtti. Savaşan sözlerine; "Ülkemiz, akıllı binalardan oluşan yüksek konforlu hastaneleri, son teknoloji cihazlar ile güncel bilgi kullanan uzman hekimleri, uluslar arası akreditasyonları ile sunduğu fiyat avantajları sayesinde sağlık turizminde tercih edilmek için gereken bütün özellikleri taşıyor" şeklinde devam etti.
Sağlık turizminde dünyada söz konusu yıllık cironun 100 milyar USD civarında olduğunu ve bu kapsamda da seyahat eden kişi sayısının milyonlarla ifade edildiğini vurgulayan Ahmet Savaşan, Kuzey Kıbrıs'ın sağlık turizminden hak ettiği payı alabilmesi için en önemli ihtiyacının iletişim ve koordinasyon olduğunu vurguladı. Sağlık turizminde başarılı olmak için kalite, uluslararası standart, markalaşma, tanıtım ve yenilikçiliğin de çok önemli olduğunu anlatan Savaşan; sağlık turizminin medikal turizm, termal turizm, yaşlı turizmi, sporcu turizmi gibi birçok bölümü kapsadığını anlatarak, özellikle yaşlı turizminin gelecekte çok büyük bir potansiyel taşıdığını da sözlerine ekledi. Savaşan, sağlık turizminde ülkenin doğal ve sonradan oluşturulan avantajının yanı sıra, hükümetlerin sağlık turizmine ciddi şekilde sahip çıkması ve bu kapsamda da gerekli olan yasal düzenlemeler ile denetimleri yapması gerektiğinin altını çizdi.
"Türkiye'de sağlık turizmine verilen vergi indirimleri, yurtdışı tanıtıma yapılan finansal destek ile Sağlık Bakanlığı'nın sektörü destekleyen ve denetleyen yapısı KKTC için de bir rol model olmalıdır" diyen Savaşan; üniversitelerin sağlık turizmi alanında araştırmalar ve bilimsel çalışmalar yapmasının ve inovasyonun önemine de dikkat çekti. İlgili bakanlıkların sağlık turizmine hizmet verecek, kür ve rehabilitasyon merkezi, yaşlı emekli köyü. obezite ile mücadele merkezi, sağlıklı yaşam bölgeleri vb yenilikçi hizmet alanlarının standartlarını belirlemesi gerektiğini de ifade eden Ahmet Savaşan; sağlık turizminin sağlam temellerde gelişebilmesi için kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin koordinasyon ve işbirliğinin güçlendirilmesinin son derece önemli olduğuna işaret etti.
Savaşan son olarak, sağlık turizmi alanında dünyadaki gelişmelerin titizlikle takip edilerek sürekli araştırmaların yapılması gerekliliğine vurgu yaparak, kalite ve uluslararası standartlardan taviz verilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Adana Beş Ocak