Kaplıcalardan akan sulardan geriye kalan karbonatların çökelmesiyle oluşan travertenleriyle benzersiz bir doğal güzellik olan Pamukkale, ziyaretçilerin ilgisini hiç yitirmiyor. Ziyaretçi sayısında geçen yıla göre yüzde 9,6 artış olduğu belirtilen Pamukkale'nin Türkiye'de ücretli girilen 78 ören yeri arasında birinci sıraya yükseldiği bildirildi
UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki "beyaz cennet" Pamukkale'nin bu yıl ören yerleri içerisinde ziyaretçi sayısı ve gelir bakımından birinci sırada olduğu bildirildi.
Kaplıcalardan akan sulardan geriye kalan karbonatların çökelmesiyle oluşan travertenleriyle benzersiz bir doğal güzellik olan Pamukkale, ziyaretçilerin ilgisini hiç yitirmiyor. Ziyaretçi sayısında geçen yıla göre yüzde 9,6 artış olduğu belirtilen Pamukkale'nin Türkiye'de ücretli girilen 78 ören yeri arasında birinci sıraya yükseldiği bildirildi.
Denizli Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Korkmaz yaptığı açıklamada, Denizli'nin termal sağlık, kültür, inanç, spor, kongre, alışveriş, bitki botanik, ornitoloji ve ekoturizm gibi 10 ana turizm başlığında sayılabilecek turizm çeşitliliğine sahip olduğunu belirterek 18 bin 700 yatak kapasitesi ve uluslararası havaalanıyla yılın 12 ayı turizme hizmet verdiğini kaydetti. Dünyada kendi ölçüsünde benzeri bulunmayan ve UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Pamukkale nedeniyle Denizli'nin, Türkiye'nin önde gelen turizm destinasyonlarının başında geldiğini ifade eden Korkmaz, şöyle konuştu:
"Kültür ve Turizm Bakanlığımız, ülke genelinde 313 müze ve ören yerinin işletilmesinden yetkili ve sorumludur. Bu müze ve ören yerinden 125'i ücretsiz. 110 müze ve 78 ören yeri ücretli. 78 ören yeri içerisinde Pamukkale ören yeri de bulunmaktadır. Bakanlığımızın geçen ay kamuoyu ile paylaştığı 8 aylık verilere baktığımızda Pamukkale Ören Yeri'nin Efes Ören Yeri'ni geride bırakarak ören yerleri sıralamasında 1. sırada olduğunu görüyoruz. Pamukkale'de verilen hizmetin neticesi olarak bu seneki yakaladığımız bu ziyaretçi sayısı ile de ülkemizde tek olma özelliğini yakalamış durumdadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Denizli Valiliği Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak gerek yurt içindeki ve gerekse yurt dışındaki uluslararası fuarlarda Denizlimiz ve bilhassa Pamukkale antik kenti tanıtılmakta. Bu tanıtım da Pamukkale'ye gelen ziyaretçi sayısının artmasında önemli bir rol oynamıştır."
9 AYDA 1,5 MİLYON ZİYARETÇİ
Eylül ayı sonu itibarıyla Pamukkale ören yerini ziyaret eden kişi sayısının 1 milyon 542 bin 328 olduğunu açıklayan Korkmaz, geçen yılki verilere göre bu yıl Pamukkale'ye gelen ziyaretçi sayısında yüzde 9,6'lık bir artışın görüldüğünü söyledi. Korkmaz, turistin güvenlikli ve kaliteli hizmeti tercih ettiğini, tesis yönünden de yeni tesislere sahip olan Türkiye'nin yabancı turistlerin tercihi olduğunu vurguladı.
Bölgeye gelen yabancı turistlere bakıldığında bölgenin başta Rusya ve Almanya olmak üzere İngiltere, Japonya, Güney Kore, Çin ve Uzakdoğu ülkelerinden ziyaretçi aldığına işaret eden Korkmaz, "Bunun yanında 20'ye yakın ülkeden Pamukkale'nin ziyaretçisi olmaktadır. Bölgemize inanç turizmi, termal sağlık turizmi ve kültür turizmi için gelen turistler var. Rusların bölgemize gelmelerinin, bölgemizi tercih etmelerinin en önemli sebebi Pamukkale Ören Yeri ve termal sularının olmasıdır" şeklinde konuştu.
MÜZELERİN EN ÇOK KAZANDIRANI İSE AYASOFYA
Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre "ören yerleri" arasında en çok ziyaretçi sayısında Pamukkale birinci olurken müze kategorisinde ise Ayasofya birinci durumda. Müze ve ören yerleri bir arada hesaplandığında ise 2014 yılının ilk sekiz ayında 280 milyon lira gelir elde edilirken, gelirde birinci sırada 40 milyon 301 bin 35 lirayla Ayasofya Müzesi, ikinci sırada 39 milyon 279 bin 465 lirayla Topkapı Sarayı Müzesi, üçüncü sırada 22 milyon 599 bin 375 bin lirayla Pamukkale Hierapolis Ören Yeri, dördüncü sırada 9 milyon 279 bin 40 lira ile İzmir Efes Ören Yeri yer alıyor.
Müze ve ören yerlerinin ziyaretçi sayısına bakıldığında, 2014 yılının ilk 8 ayında 2 milyon 236 bin 205 ziyaretçiyle İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi birinci, 2 milyon 128 bin 584 kişiyle Ayasofya Müzesi ikinci, 1 milyon 276 bin 398 kişiyle Mevlana Müzesi üçüncü, 1 milyon 201 bin 272 kişiyle Pamukkale Hierapolis Örenyeri dördüncü, 1 milyon 159 bin 225 ziyaretçiyle İzmir Efes Örenyeri beşinci sırada geldi.
Sabah