15 / 05 / 2024

Konya'da otel yatırımları son yıllarda arttı!

Konya'da otel yatırımları son yıllarda arttı!

Konya'ya gelen turist sayısında her yıl artış oluyor. Aralık ayında Hz. Mevlana'nın Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri için Konya'ya gelen bazı yerli ve yabancı misafirler yer bulmakta zorluk çekmişti. Yeni otellere ihtiyaç duyuluyor.


Turizmci, yatırım için Konya'ya geliyor. Konya'da mevcut otellerin yatak kapasitesi kadar otel yapılacak. Hayata geçirilecek otel yatırımlarıyla şehrin otel ihtiyacı karşılanmış olacak. Otelci ise dört gözle Konya-istanbul YHT seferlerini bekliyor Konya'ya gelen turist sayısında her yıl artış oluyor. Aralık ayında Hz. Mevlana'nın Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri için Konya'ya gelen bazı yerli ve yabancı misafirler yer bulmakta zorluk çekmişti. Yeni otellere ihtiyaç duyuluyor. 


Konya'da toplam 27 turizm işletme belgeli otel bulunuyor. Bu otellerin çoğu il merkezinde olup, Akşehir, Seydişehir, Beyşehir, Ilgın ve Ereğli'de de otel mevcut. 5 yıldızlı ve 4 yıldızlı otellerin tamamı, şehir merkezinde, merkez ilçelerde bulunuyor. Turizm belgeli oda sayısı 2 bin 178 iken toplam yatak sayısı ise 4 bin 421. Türk Kızılayı Konya Şubesi, Mevlana Meydanı yakınında bir otel inşa ediyor. 


Otelin yakın zamanda bitirilmesi planlanıyor. Kızılay Otel'in dışında şehrin bazı noktalarında bir kaç otel daha inşa ediliyor. Selçuk Şems Otel ise geçtiğimiz aylarda hizmete açılmıştı. Aydınlık Evler Mahallesi'nde Adenya Otel'in önümüzdeki yıllarda inşa edilmesi bekleniyor. Özel bir inşaat şirketi de Mehmet Akif Mahallesi'nde bir otel inşa edecek. Turizm aktiviteleri Mevlâna Müzesi ve Hz. Mevlâna'nın Vuslat Yıldönümü Uluslararası Etkinlikleri odaklı olduğu için, turizm faaliyetleri il merkezinde yoğunlaşmış, bunun sonucunda da gerek konaklama tesisleri, geSelçuk Şems Otel geçtiğimiz aylarda hizmete açılmıştı. 


rekse yeme-içme, eğlence ve benzeri diğer aktivitelere yönelik tesisler de merkez ilçelerde yer aldı. 

Konya-Ankara bağlantılı yüksek hızlı tren hattının, İstanbul-Konya-Antalya ekseninde genişlemesi halinde il merkezi ve ilçelerde kongre turizmi, kültür turizmi, sağlık turizmi ve termal turizmde önemli Recep canlılık oluşması bekleniyor. 


YATIRIMCI KONYA'YI SEÇİYOR

 Konuyla ilgili İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri ise şunları söyledi: "Son dönemlerde Konya'da otel yatırımında ciddi bir artış var. Otel ihtiyacı olan Konya, yatırımcı çekiyor. 

Yatırımcı da bundan yararlanmak için kolları sıvadı. 

Mevcut yatak kapasitesi kadar otel yatırımı için belgeler alındı. Turizm belgeli otel sayımız 27. Altınok Turizm belgeli oda sayısı 2 bin 178, turizm belgeli yatak sayısı da 4 bin 421. Ayrıca yatırım belgeli konaklama sayısı 15, yatırım belgeli oda sayısı 3 bin 20, yatak sayısı ise 6 bin 491. Yatırım belgesi alanların bir kaçı otel inşaatına başladı. 

Diğerleri henüz başlamadı. Yatırım belgeli oteller tamamlandığında, bu kez otellere işletme belgesi verilecek. Bu rakamlar da yatırım belgesi alanların sayısında artışın olduğunu gözler önüne seriyor. Bu sevindirici. Turizmci ince eleyip sık dokur. Yatırım için çok sayıda bileşen var. 


Konya'da da bu bileşenler fazlasıyla mevcut. Mevlana'yı Anma Etkinlikleri'nin tüm yıla yaydığı bir sinerji var. Bugün İstanbul'dan Kazım Öztoklu bir saat gibi kısa bir süre içinde uçakla Konya'ya gelebilirsiniz. Yerli ve yabancı turistler, Ankara'dan 2 saatte hızlı trenle Konya'ya gelebiliyor. Mevlana dışında Konya, fuarlara da ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla turizmci yatırım için Konya'yı seçiyor.


" İSTANBUL YHT SEFERİ BEKLENİYOR

 Dedeman Konya Otel Genel Müdürü Recep Altınok da, otelcinin dört gözle Konya-İstanbul YHT seferlerinin başlamasını beklediğini, seferlerin otelleri hareketlendireceğini kaydetti. Altınok, "YHT ile İstanbul bağlantılarımız daha da güçlenecek. Mevcut otellerin yanı sıra yeni oteller de yükseliyor. Bu yatırımlar Konya'nın otel ihtiyacına cevap verecek. Yatırım belgesi alanların hepsi otel inşa etmez. Çünkü hepsi otele yönelirse sektörde bir enflasyon meydana gelir. Yatırımcının da bu konuda dikkatli olması lazım" diye konuştu. 

Konya Anemon Oteli Genel Müdürü Kazım Öztoklu ise "Konya, kongre merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Büyükşehir ve merkez ilçe belediyelerinin inşa ettiği dev salonlar, kongre turizmine ciddi katkı sağlayacaktır. Konya'nın bugün 3-5 adet 5 yıldızlı otele ihtiyacı var. Büyük kongrelere ev sahipliği yapacak salonlarımız var, otellerimiz de olmalı. Bunun için bazı işadamları otel inşa etmek için yatırım belgesi aldı. 

Önümüzdeki dönemde yeni oteller yapılacak. Daha çok otel inşa edilmesi işleri düşürmez. Aksine daha da artırır. Konya, İç Anadolu illeri arasında otelcilikte pastadan büyük pay alıyor. Ulaşımdaki kolaylık otellere yaradı. Konya-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferleri başladığında yerli turizmde bir patlama bekliyoruz. Diğer pek çok sektörde olduğu gibi otelcilikte de kalifiye eleman sıkıntısı var" diye konuştu.


Merhaba