Kültür ve Turizm Bakanlığı Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından da onaylanan projede, mevcut tarihi limanın bir bölümü orijinal halinde bırakılacak, bir bölümü de restore edilecek. Limanın bulunduğu alanın da turizme kazandırılması da düşünülüyor
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin şehrin Karadeniz’e açılan kapısı olan Kerpe’de Cenevizlillerden kalan ve büyük bir bölümü sular altında bulunan tarihi limanı ve bölgeyi dalış turizmine açmak için harekete geçmesi, bazı endişeleri de beraberinde getirdi.
Sözkonusu düzenlemenin bölge turizmine ve spora katkı sağlayacağı düşüncesi genelde hakim olurken, dünyanın en eski batığı olarak tarihe geçen ve kazı çalışmaları tam 11 yıl süren Kaş Uluburun Batığı’nın bulunmasında ve ilk yıl kazısında görev alan Sualtı Arkeoloğu A. Feyyaz Subay, bölgenin her seviyeden dalgıca açılmasının bölgedeki tarihi eserleri riske atacağını söyledi.
Bu gibi tarihi mekanlarda panik anında zemine atılacak bir ağırlık kemerinin dahi binlerce yıllık ünik bir tarihi eseri yok etmeye yeteceğini ifade eden Subay, “Bölge konusunda çok iyi planlama yapılmalı. 22 binin üzerinde dalış gerçekleştirilen Uluburun Batığı’nda dünyanın 2 sayfalık en eski tableti bulundu ve batığın ahşabı 3 bin 500 sene sularda gömülü kalmış. Büyük uğraşlar gerektiren bu çalışmalardaki buluntuların laboratuvar ortamında titizlikle incelenmesi gerekiyor” diye konuştu.
Türkiye’nin dalış turizmindeki payını artırmasını istediğini, böyle bir projeye asla karşı olmadığını vurgulayan Subay, “Ancak, şu sorunun cevabı iyi verilmeli. Belediye bu projeye ayırdığı maddi kaynağa karşılık bu bölgeye yurtdışından kaç kişiyi getirebilecek? Bölgedeki turizm altyapısı projeyi destekler mahiyette mi? Dalış sektöründe inanılmaz rekabet var. Potansiyel bir yerlere geldi ve durdu. Sadece Bodrum’da 24 dalış merkezi satılık. Bu gerçekler de gözönünde bulundurulmalı” dedi.
Limanın bir bölümü orijinal halinde bırakılacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından da onaylanan projede, mevcut tarihi limanın bir bölümü orijinal halinde bırakılacak, bir bölümü de restore edilecek. Restorasyonda limanın mevcut taşları ve yöresel malzeme kullanılacak. Limanın bulunduğu alanın da turizme kazandırılması da düşünülüyor. Restorasyon sonrası Ceneviz dönemini yansıtan 2 küçük Ceneviz Gemisi yapılacak. Bu gemilerden biri denize batırılarak dalış turizmine hizmet verirken diğer gemi su üstünde turistik gezi amaçlı kullanılacak. Bölgedeki Osmanlı dönemine ait 2 büyük top ve imitasyon anforalar da yine dalgıçlar için bölgeye yerleştirilecek. Limanın yanında dalış kulüpleri için dalış evi de oluşturulacak. Osmanlı Devleti’nin ticarette kullandığı liman, Karadeniz ve bölge ticaretinde önemli yer tutuyordu.
Kerpe’deki dalış merkezi projeden memnun
Yaz ve kış aylarında Kerpe’de faaliyet gösteren tek dalış merkezi olan Derin Deniz Dalış Merkezi ise projeden memnun. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız dalış eğitmenleri bir süredir antik Ceneviz Limanı’nı dalış noktası olarak kullandıklarını vurgulayarak, “Limanın tarihi önemi tecrübeli dalıcıların yoğun ilgisini çekiyor. Ayrıca Kerpe Koyu’nun fırtına ve dalgaya kısmen korunaklı olması başlangıç seviyesindeki dalıcılar için de avantaj sağlıyor”dedi.
Dünya