Rize-Artvin sınırlarında bulunan Kaçkar Dağları Milli Parkı'nın, Avrupa standartlarında bir milli park haline getirilmesi ve 365 gün turizme hizmet verebilmesi için Sürdürülebilir Turizm Projesi kapsamında çalışma başlatıldı.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz Bölgesinde 52 bin 970 hektarlık alanı, 4 bin metreye yaklaşan zirvesi, alpin çayır ve orman altı florası zenginliğinin yanı sıra şelale, akarsu ve endemik türleri ile dikkati çeken Kaçkar Dağları Milli Parkı için harekete geçildiğini anlattı.
Milli parkın sürdürülebilir turizm kapsamında Avrupa standartlarında bir milli park haline getirilmesi için çalıştıklarını belirten Özyanık, Sürdürülebilir Turizm Projesi'nin ana yöneticisinin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olduğunu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün de uygulayıcı birim olarak projeyi üstlendiğini kaydetti.
Özyanık, projenin milli parkın altyapı yatırımlarının tamamlanması ve bilinirliğinin artırılmasına yönelik yatırımları kapsadığını dile getirerek, AB hibesiyle yapılacak projenin maliyetinin yaklaşık 10 milyon avro olacağını söyledi.
Proje kapsamında milli park içerisinde 7 tesis yapılacağını anlatan Özyanık, şöyle devam etti:
"Milli park içerisinde 150 kilometrelik yürüyüş yolu olacak. Trekking yolu güzergahı iyileştirilecek. Yürünebilir ve güvenilir hale getirilecek. Özellikle yağmur ve sisli havada kaybolmalara karşı gerekli altyapı çalışmaları yapılarak sorunların önüne geçilecek. Aynı zamanda tatil merkezleri kurulacak."
"Kışın da turizmin hizmetinde olacak"
Özyanık, gelen ziyaretçilere daha yakın ve net şekilde Kaçkar Dağları Milli Parkı'nı tanımasına fırsat tanıyacaklarını ifade ederek, "Temel hedefimiz gelen ziyaretçilerimizi Kaçkar Dağları Milli Parkı'nı daha iyi anlamaları, algılamaları ve mutlu bir şekilde doğaya zarar vermeden tatillerini geçirerek ayrılmalarıdır" şeklinde konuştu.
Kaçkar Dağları Milli Parkı'nın, her çeşit turizm aktivitesine imkan tanıyan, dünyanın ender milli parklarından biri olduğunu vurgulayan Özyanık, yaz turizmi ve kaplıca turizminin dışında aynı zamanda kış turizmine elverişli alanların bulunduğunu belirtti.
Özyanık, bunlardan birinin de Hazindak Kış Turizm Merkezi olduğuna dikkati çekerek, "Hazindak Kış Turizm Merkezi planları yapıldı ve projeleri hazırlandı. Yatırımlar tamamlandıktan sonra turizmin hizmetine açılacak. Kaçkar Dağları Milli Parkı kışın da turizmin hizmetinde olacak. İnsanlarımız yılın 365 günü burada tatillerini yapabilecek" ifadesini kullandı.
Biyoçeşitlilik envanteri çalışmaları
Özyanık, tabiatı korumak için ilk önce onu tanımak gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Bileceğimiz temel unsurlardan biri biyolojik çeşitlilik kaynaklarımız. Tüm illerde envanter çalışmasına başladık, 32 ilde envanter çalışmasına çıkmış bulunmaktayız. Önümüzdeki yıl da 11 ilin ihalesini yapacağız. 2018 yılının sonuna kadar Türkiye’nin biyoçeşitlilik envanter çalışmasını uluslararası standartta tespit edeceğiz ve izleyeceğiz."
Kaçkar Dağları ve Fırtına Vadisi'nin başlı başına bir biyolojik zenginlik merkezi olduğunu dile getiren Özyanık, Kaçkar Dağları Milli Parkı'nın biyolojik çeşitliliğini koruyabilmek içindaha önce çalışma yaptıklarını anlattı.
Özyanık, bu projeyle de bunların tanınırlığını ve belirliliğini geliştireceklerini belirterek, "Doğu Karadeniz Bölgesi biyo-çeşitlilik açısından Türkiye'nin en zengin bölgelerinden biri. Kaçkar Dağları Milli Parkı da bu zenginliği yansıtıyor. Bu çeşitliliği tanıtırken korunması için de her türlü tedbiri alıyoruz" ifadelerini kullandı.
AA