Doğubayazıt'ta kerpiç evler için çalışmalara başlandı. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde eski gelenekler ve kültürler, Doğubayazıt Kaymakamlığı ile Ağrı Valiliğinin ortaklaşa yürüttüğü yeni proje ile hayat buluyor.
Doğubayazıt Kaymakamlığı tarafından inşa edilecek geleneksel Doğubayazıt Kentevi için çalışmalara başlandı.
Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde eski gelenekler ve kültürler, Doğubayazıt Kaymakamlığı ile Ağrı Valiliğinin ortaklaşa yürüttüğü yeni proje ile hayat buluyor.
Proje kapsamında, Doğubayazıt Kaymakamlığı, geleneksel Doğubayazıt Kentevi ve Ahmed-i Hani Müzesi için çalışmalara başladı.
Binaların inşasında kullanılacak kerpiç için üretim tesisi kuran kaymakamlık, 40 işçinin çalıştığı tesiste kerpiç yapıyor. Toprak içine katılan saman ve tuz ile kerpiç yapan işçiler, ayakla yoğurup çamura dönüştürdükleri karışımı kalıplara döktükten sonra güneşte kurutuyor.
Daha sonra inşaat alanına getirilen kerpiçler ile evlerin duvarlarını ören işçiler, yaptıkları çalışmayla Doğubayazıt'ın geleneksel kerpiç evlerini inşa ediyor.
Doğubayazıt Kaymakamı Karahan Daştan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ağrı ve Doğubayazıt kültürünün yaşatılması için Ağrı Valiliği himayesinde bir proje başlattıklarını hatırlatarak, Doğubayazıt Kentevi'nde bölge kültürünün sergileneceğini söyledi.
Evin, bölgenin kültürüne uygun olarak taş ve kerpiç kullanılarak inşa edildiğini anlatan Daştan, "Buranın bir tarafı Ağrı Dağı, diğer tarafı da şehir manzarası, Tendürek Dağı, İshak Paşa Sarayı ve Ahmed-i Hani Türbesi. Doğubayazıt Kaymakamlığı tarafından Serhat Kalkınma Ajansı turizm altyapı projesi kapsamında yapılan kentevini, etnografya müzesi ve Ahmed-i Hani'nin tanıtıldığı bir müştemilat olarak düzenliyoruz" dedi.
Müze ve kentevinde 1700'lü yılların Ağrı'sının sergileneceğini dile getiren Daştan, o dönemki yaşamın canlandırılacağı evde, el yazması tarihi eserlerin de sergileneceğini ifade etti.
Daştan, eski döneme ait eserlerin sergileneceği evin dönemin şartlarına uygun olarak inşa edileceğini belirterek, şöyle konuştu:
"Divan tarzı orijinalinin bire bir aynısı Doğubayazıt evi yapılıyor. Muhteviyatı da kerpiç. Ev içerisinde de yaşam alanlarında bal mumu heykeller dönemin sosyal hayatını yansıtacak. Projeyi bu yıl bitirip, Doğubayazıt Kentevi'ni 2015 yılı turizm sezonuna yetiştireceğiz. Burada kullanılmak üzere 29 bin kerpiç ürettik. O dönemin birebir aynı mimarisine uygun olarak yapacağız. Kerpiç üretmek için kum, kil, tuz, saman ve özel bir kül kullanıyoruz. Bu binanın maliyeti yaklaşık 2 milyon liradır."
Daştan, dönemin kültürünü yaşatmanın yanı sıra kerpicin de unutulmamasını amaçladıklarına değinerek, kerpiç evlerin sağladığı fiziksel görünümün betonarme evlerde bulunmadığını sözlerine ekledi.
AA
Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler