Vali Abdülkadir Demir Işıklı Gölü'ndeki incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, Büyük Menderes Nehri'nin ana kollarından birinde sulama amaçlı regülatör yapılarak oluşturulan Işıklı Gölü'nün 7 bin 300 hektarlık alana sahip olduğunu söyledi.
Denizli’nin Çivril ilçesinde bulunan Işıklı Gölü kirlilikten kurtuluyor. Çevresinde üç belde ve 10’dan fazla yerleşim yeri bulunan, sazlıklarında 155 çeşit kuşun yaşadığı, gölün çevre kirliliği, bilinçsiz avlanma ve aşırı sulama gibi sebeplerden cazibesini yitirmeye başlamasıyla 2011 yılında başlatılan ve 2015’e kadar sürecek olan Sulak Alan Yönetim Planı uygulamaya koyuldu. Çivril Kaymakamı Orhan Burhan, Işıklı Gölü için Türkiye’de birçok gölde uygulanmayan bir koruma planı hazırlandığını, 2011 başlatılan Sulak Alan Komisyonu’nun sekretaryasının Denizli Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü, 2015 yılına kadar her üç ayda bir tedbirlerin ele alınarak değerlendirdiğini söyledi. Kaymakam Burhan, “Şu anda ilçemiz sınırları dahilindeki kirleticilerin önemli bir kısmı tamamen giderilmiş durumda. Komşu ilçelerden de kirlilik söz konusuydu. Afyon’a bağlı Dinar’daki kanalizasyonun bağlandığı bir arıtma tesisi kuruldu ve komisyondan itibaren düzenli bir şekilde çalışmaya başladı. Sandıklı’nın neden olduğu kirlilik de tamamen son bulacak. Gölümüz şu anda gerek su kalitesi gerekse ev sahipliği yaptığı türler açısından gerçekten temiz.” Dedi.
Olta balıkçılığı yapılabilir
Işıklı ve birbirine bağlı Gökgöl’de yapılan çalışmaların ardından turizm faaliyetinin artması için proje çalışmalarına başladıklarını ifade eden Burhan, “Göl etrafında pansiyonculuğu arttırma yönünde çeşitli çalışmalar yürütülüyor. Bunun yanında mevcut balık restoranları da dahil iyileştirme ve standartın yükseltilmesi yönünde işletme sahiplerine telkinlerde bulunuyoruz. Gölümüzde yetişen turna balığı çok meşhur, göl çevresinde amatör olta balıkçılığı, doğa yürüyüşleri yapılabilir.” Diye konuştu. Işıklı Gölü’nün ışığının söndüğü şeklindeki iddiaların vatandaşlarının yeterli bilgisi olmamasından kaynaklandığını hatırlatan Kaymakam Burhan, “Işıklı Gölü, Türkiye’de şu anda koruma planı yapılmış ve eyleme dökülmüş, işleyen çok nadir göllerden biridir. Işıklı Gölü’nün ışığı daha kuvvetli parlayacaktır.” şeklinde konuşuyor. Yüzölçümü 300 hektar olan Gökgöl, Kufi Çayı aracılığıyla 8,5 kilometrelik suni bir kanalla 7 bin 300 hektarlık Işıklı Gölü’ne bağlanıyor. İki gölde kışın toplanan sularla yaz aylarında Çivril Ovası sulanıyor. Gölde balıkçılık ve avcılık yapılıyor. Göl üzerinde çeşitli kuruluşlara ait balık üretme çiftlikleri de bulunuyor.
Haber Denizli