Crystal Hotels, 'Nirvana’ ile otel zincirine en çevreci halkayı ekleyecek. Toprağın doğal ısısından enerji üretilerek Türkiye’de bir ilke imza atılan otelde, A Plus sınıfı enerji tasarrufu sağlayan klimalar kullanılacak
Kapadokya'nın giriş kapısı konumundaki Kırşehir'e, daha çok Japon turist çekebilmek amacıyla Valilik ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamında iki Japon turizmcinin 2 yıl kentte çalışma yapacağı bildirildi.
Vali Özdemir Çakacak, Japon hükümeti tarafından Kaman ilçesine bağlı Çağırkan beldesinde kurulan Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'nde, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Çakacak, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ile imzalanan protokol çerçevesinde, kente gelen turizmci Koichi Inoue ve eşi Mina Inoue'nin, Kırşehir'in turizm değerlerini Japonlara tanıtmak için çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Hedeflerinin, Ankara'dan Kapadokya'ya giden Japon turist kafilelerini Kırşehir'e getirmek olduğunu vurgulayan Çakacak, turistlerin burada Arkeoloji Müzesi'ni, Japon Bahçesi'ni ve Arkeoloji Enstitüsünü ziyaret etmesi, termal tesislerinden faydalanması için çalıştıklarını söyledi.
Çakacak, Japonya'nın uzun zamandır Kırşehir'e ilgi gösterdiğine dikkati çekerek, Japonlar için Kaman ilçesinin özel bir yer olduğunu dile getirdi.
Kaman'da Japon Profesör Sachihiro Omura'nın başkanlığında 26 yıldır arkeolojik kazı çalışmaları yürütüldüğünü anımsatan Çakacak, şöyle devam etti:
"Burada bir Japon bahçesi yapıldı ve Japon İmparatoru tarafından desteklenen bir müze açıldı. Dolayısıyla kendilerinden bir şeyler gördükleri için ilgileri çok fazla. Biz de 2013 yılı içerisinde Tokyo'da düzenlenen uluslararası turizm fuarına katıldık. Hem Kaman'ı hem Kırşehir'i tanıtma fırsatı bulduk. Bunun için ilerleyen yıllarda burayı çok daha fazla Japon turistin ziyaret edeceğini düşünüyoruz. JICA ile yaptığımız protokol çerçevesinde de araştırma ve inceleme yapmak üzere iki uzmanı Japonya'dan buraya gönderdiler. İki yıl beraber çalışacağız. Bu iki yılın sonunda çok daha fazla Japon turistin Kapadokya'ya gitmeden Kırşehir'e ve Kaman'a uğramasını sağlayacağız. Bu konudaki her türlü çalışmaya destek olacağız. Gelen uzman da turizm konusunda çok iyi bir teşkilatın genel müdürlüğünü yapmış. Dolayısıyla sektörün içinde gelen birisi. Bize katkısı olacağına inanıyoruz."
Koichi Inoue de JICA'nın düzenlediği bir program dahilinde Kırşehir'e geldiğini ifade etti.
Kırşehir'e daha çok Japon turistin gelmesini sağlamak için çalışacağını anlatan Inoue, "Amacım, elimden geldiği kadar Japon turistlere burayı tanıtmak. Japonya'dan gelen turistlerin özellikle Kaman Kalehöyük'e gelip görmeleri için çalışmalar yapacağım. Diğer turizm alanlarında da çalışma yapacağız" dedi.
Dünya
Etiketler:Enerji tasarrufu artık bir yaşam tarzı. Elektrikli ev eşyaları seçiminde A Plus ürünler öne çıkarken artık tatilde de tercih ‘çevre’den yana. Crystal Hotels’in nisan ayında ilk misafirlerini kabul edeceği Beldibi’ndeki oteli Nirvana her açıdan A Plus. Enerjisini topraktan alacağı bir sistem kuran ve ağaçlandırma çalışmaları yapan otel, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan da ‘yeşil yıldız’ aldı. 100 milyon euroya mal olan Nirvana aynı zamanda lüks segmentte sunacağı hizmeti ile de A Plus olmayı hedefliyor.
Crystal zincirinin sektöre dahil olması 1955 yılına kadar uzanıyor. Turan Kilit tarafından kurulan Kilit Grubu, çalışma hayatına Kristal Züccaciye Toptan ve Perakende Ev Gereçleri ile başlıyor ve zamanla otel ekipmanları sektöründe adını duyuruyor. 1996’da Kristal Kimya ve aynı dönemde Orion Turizm’i kuran grup, 1997’de de Kristal Endüstriyel Mutfak Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ni hayata geçirerek mutfak ekipmanlarının projelendirmesi ve üretimini üstleniyor. Ar-Yıldız markalı çatal kaşık setleri de gruba ait.
Kilit Grubu’nun turizm alanındaki serüveninin 11 yıl önce kurulan otelcilik şirketi ile başladığını anlatan Crystal Hotels CEO’su Umman Çetinbaş, ilk otellerinin 2005’te kurduklarını belirtiyor. Çetinbaş, “2008’e geldiğimizde üç otel işletiyorduk. 10 yıl içerisinde de bu rakamı 13’e çıkardık” diyor.
3 binin üzerinde çam ağacı
Grubun 14’üncü halkası ise Nirvana olacak. Ayrıntıları Çetinbaş şöyle anlatıyor: “Nirvana Lagoon Villas Süites & SPA, bizim için otelcilikte bir Nirvana. Onu, gerek mimari yapısı gerekse müşterilere sunulacak hizmetlerin çok üst düzey olması nedeniyle Crystal markamızın dışında tuttuk. Beldibi’nde bulunan Nirvana tamamen A Plus konuklarımıza yönelik. Ancak sadece müşteri portföyünde A Plus olmayacağız. Otelimiz; 160 dönümlük alanda yer alan 3 bin 166 adet çam ağacı, 400’ün üzerinde bitki çeşidi, 50 adet 300-400 yıllık zeytin ağacı ile kentin en büyük peyzaj yatırımlarından birinin gerçekleştirileceği bir doğa cenneti olacak. Bu yönüyle de A Plus. Yeşil çam fıstıklarının arasında bulunan Nirvana, villalar ve süitlerden oluşuyor. Otelimiz arazisi de dahil olmak üzere 100 milyon euroya mal oldu. Burada Malp tarzı villalar kullandık. Ayrıca burada 700 kişiye istihdam sağlayacağız. Böylece tüm otellerimizdeki çalışan sayısı 6 bini bulacak.”
Çevreci Nirvana’da ısıtma ve soğutma için ısı pompası sistemi kullanacaklarını da paylaşıyor Çetinbaş ve “Bu sistem doğaya dost. Toprağın doğal ısısını kullanarak, yazın soğutma, kışın ısıtmayı sağlayacağız. Önce bunu Kemer’deki otelimizde denedik, başarılı olduk” diyor. Çetinbaş, “Ana mutfaktaki yemek pişirme ocakları dışında hiçbir yerde LNG-LPG kullanılmayacak. Isıyı üretmek yerine taşımayı amaçlayan bu sistem, zararlı atık salınımı yapmadığı gibi, 1/7 oranında enerji tasarrufu da sağlıyor. Güneş enerjisinden azami ölçüde yararlanacak olan tesiste, yeşil alan sulamalarında ev ve otel atıklarından elde edilen doğal arıtılmış su, soğutmada ise yüzde 25 enerji tasarruflu çalışan A Plus sınıfı klimalar kullanılacak” bilgilerini veriyor.
Çevreci otellere ‘Yeşil Yıldız’
Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizm tesislerinin yıldızlandırma kriterlerini değiştirmiş ve çevreye duyarlı
tesislere yeşil yıldız uygulamasına geçmişti. Yeterli kriterleri taşıyan tesislerin yıldızları yeşil renkli
olmuştu. Plaket üzerinde de ‘Çevreye Duyarlı Tesis’ ibaresi yer alıyor.
Dünya