Çeşme’de 2.3 milyon metrekarelik doğal SİT alanı yapılaşmaya açıldı. Turizmin gözde mekanlarından biri olan Çeşme'de hazine’ye ait araziye 5 yıldızlı otel yapmak isteyen yatırımcılar harekete geçti.
Turizmin gözdelerinden Çeşme’de 2.3 milyon metrekarelik doğal SİT alanı yapılaşmaya açıldı. Hazine’ye ait araziye 5 yıldızlı otel yapmak isteyen yatırımcılar düğmeye bastı.
İstanbul'u İzmir'e bağlayacak olan toplam 433 kilometre uzunluğundaki Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu 2019 yılında tamamlanacak.
İstanbul-İzmir arasındaki mesafeyi 3.5 saate indireceği iddia edilen yolun gündeme gelmesinin ardından özellikle İzmir ve çevresindeki turistik bölgelerde otel ve konut yatırımları hızla artmaya başladı. Bu lokasyonların başında ise çok büyük bölümü doğal SİT alanı olan Çeşme-Alaçatı geliyor.
DENİZE CEPHELİ ARAZİ
Belediye sınırları içindeki alanların önemli bir bölümü Kültür-Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi sınırları içinde kalan Çeşme – Alaçatı'da milyonlarca metrekarelik arazi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imara açıldı. Bakanlık tarafından hazırlanan, İzmir-Manisa 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı'yla Çeşme'de 620 bin metrekarelik birinci derece doğal sit alanı turizm tercihli konut alanına çevrildi. Alaçatı'nın da içinde bulunduğu Çeşme'nin üç mahallesindeki toplam 1 milyon 680 bin metrekare büyüklüğünde yeşil ve ağaçlandırılacak alan da yapılaşmaya açıldı. Bölgede denize cepheli Hazine'ye ait arazilerde çok sayıda otel yükselecek.
1/100.000'lik planda Çeşme'de 39 bin olan yerleşik nüfusun 2025 yılında 47 bine çıkması, Alaçatı'da ise 9 binden 13 bine yükselmesi öngörülüyor. Planda, her iki bölgede de yerleşik nüfusun ihtiyacını karşılayacak yeterli kentsel gelişim alanlarının bulunduğu belirtiliyor. Ancak yaz aylarında artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak için yeni otel ve konut yatırımlarına ihtiyaç duyulduğu ifade ediliyor.
İMAR, KANUNLARA AYKIRI
TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nın yürütmesinin durdurulması ve iptali için 26 Şubat 2016'da Danıştay 6'ncı Dairesi'ne başvurdu. Dava dilekçesinde birinci derece doğal sit alanı içerisinde kalan alanların “turizm tercihli konut alanı” haline getirilmesinin kanunlara aykırı olduğu ifade edildi. Plan hazırlanırken, herhangi bir belediyeden, kurumdan, sivil toplum kuruluşundan, görüş alınmadığına dikkat çeken Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, Çevre Düzeni Planlarına Dair Yönetmelik, Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelik ve Mekansal Planlar Yapım Yönetmelik'in ilgili hükümlerine aykırı olarak yeşil alanların imara açıldığını belirtti.
YAPILAŞMAYA AÇILAN ALANLAR
1– Çeşme'de 620 bin metrekarelik birinci derece doğal sit alanı.
2– Musallah Mahallesi'nde bulunan 430 bin metrekarelik “ağaçlandırılacak alan”.
3– Reisdere Mahallesi'nde bulunan 100 bin metrekarelik “bölgesel yeşil alan”.
4– Ilıca Mahallesi'nde bulunan 400 bin metrekarelik makilik-fundalık alan.
5– Alaçatı Mahallesi batısında yer alan 750 bin metrekarelik alan yapılaşmaya açıldı.
İLK BAŞVURUYU ‘ADALI' YAPTI
İzmir-Manisa 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı ile imara açılan arazilerde otel yapmak isteyen şirketler adım atmaya başladı. Bu çerçevede, ilk girişim Adalı Holding bünyesinde yer alan Serka İnşaat'tan geldi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan ön izin alan Serka İnşaat, 30 Haziran'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) için proje tanıtım dosyasını sundu. Eğer, izin verilirse Alaçatı'da bulunan ve mülkiyeti Hazine'ye ait olan 72 bin 788 metrekarelik arazide 250 odalı 500 yatak kapasiteli 5 yıldızlı bir otel inşa edilecek.
Sözcü
Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri