04 / 05 / 2024

Beyt Bos Antik Kenti turistlerin ilgisini çekiyor!

 Beyt Bos Antik Kenti turistlerin ilgisini çekiyor!

Yemen'in başkenti Sana'nın hemen dışındaki antik kent Beyt Bos ''kartal yuvasını'' andıran konumu ile görenleri büyülüyor. Milattan Önce 8. yüzyılda kurulduğu tahmin edilen antik kent İslamiyet öncesi Yemenlilere uzun bir süre ev sahipliği yapmış..



Yemen'in başkenti Sana'nın  hemen dışındaki antik kent Beyt Bos ''kartal yuvasını'' andıran konumu ile görenleri büyülüyor.


Milattan Önce 8. yüzyılda kurulduğu tahmin edilen antik kent İslamiyet öncesi Yemenlilere uzun bir süre ev sahipliği yapmış. Yakın tarihte Yemenli Yahudilerin de kullandığı antik kentte görülen bir çok dine ait semboller, kentin yıllarca farklı dinlere aynı anda ev sahipliği yaptığını gösteriyor.


Antik kent Beyt Bos, başkent Sana'ya sadece 10 kilometrelik uzaklığı ile bir zamanların önemli bir turizm merkezi olmuş. Sadece bir tek giriş çıkış kapısı olan antik kent başkente hakim manzarası ile görülmeye değer bir atmosfer oluşturuyor. Beyt Bos, terkedilmiş görüntüsü ile az sayıda yerli turisti ağırlarken, bölgede geçmişte yaşanan turizm hareketliliği kentteki otantik otel binalarından anlaşılıyor.


Şu anda kentin eski yerleşimlerinde yaşayan olmasa da, kentin etrafında sonradan oluşan birkaç evde yaşayanların olduğu gözleniyor. İki buçuk milyonluk başkent Sana'nın kargaşasından uzakta sakin bir ortam sunan antik kent geçmiş yıllarda birkaç kez restorasyon görmüş olsa da, Yemen tarihinin ''karanlık devri'' olarak adlandırılan İmamet devrinin sonlarında büyük bir tahliye ve sürgünlere sahne olmuş.


Kent Yaferi ve El Tarif gibi İslam öncesi devletlerin hükümdarlık savaşlarına sahne olurken, yakın tarihte de hapishane olarak kullanılmış.


Kentte hala ayakta duran kale kapısı, su kuyuları ve tarım arazileri ile harabe durumda olan yerleşim yerleri Sana'dan 10 kilometre uzaklıkta sessizce ziyaretçilerini bekliyor.



AA