29 / 03 / 2024

Aspendos Tiyatrosu'nun restorasyonu sona erdi!

Aspendos Tiyatrosu'nun restorasyonu sona erdi!

Serik deki tarihi Aspendos Antik Tiyatrosu'nda 2013 yılında başlayan restorasyon sona erdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 6 milyon TL bütçe ile başlattığı çalışmalarının ardından antik tiyatronun kapasitesi üç katına çıkartıldı.


Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ihale edilen restorasyon çalışmasının 2013'ün Mayıs ayında başlandığını belirten Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, yapının genel bakımdan geçirildiğini, güçlendirildiğini ve eksikliklerinin giderildiğini söyledi. Basamakların elden geçirilerek, kırık ve tahrip olmuş parçaların yenilendiğini anlatan Acar, özellikle kış aylarında tiyatronun bazı bölümlerinin sular altında kalmasına neden olan sorunun da çözüldüğünü açıkladı.

 

Tüm ayrıntılar gözden geçirildi

 

Tiyatronun üst kısmında yer alan galerilerdeki yalıtım sorununun giderildiğini, su drenaj kanallarının yeniden yapıldığını, sahne, kulis ve oturma bölümleri ile sahne zemininin sağlamlaştırıldığını dile getiren Acar, "Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü gözetiminde tüm ayrıntılar gözden geçirildi. Tiyatronun sahne bölümüne açılan yan bacalar kış aylarında yağmur suyunu içeri aldığı için üst bölüm camla kapatıldı. Buranın açık olması kış aylarında dekor ve eşyaların su altında kalmasına neden oluyordu" diye konuştu.

 

Kapasitesi üç katına çıkacak

 

Restorasyon çalışmasından önce Aspendos Antik Tiyatrosu içerisinde misafirlerin oturması için sadece alt bölümün açıldığını hatırlatan Acar, "Güçlendirme çalışması yapılmadan önce tiyatroya maksimum 2 bin 500 kişi alınabiliyordu. Şimdi tüm yapı genel olarak güçlendirildi. İncelemenin ardından tiyatro tam kapasite ile kullanılabilecek. Bir rakam veremiyorum fakat iznin ardından tiyatroya binlerce insan alınabilecek. Son derece önemli bir eserin uzun yıllar kültür varlıklarımız içerisinde hizmet edecek olması bizi mutlu ediyor" dedi. 


Adana İleri