23 / 04 / 2024

TOKİ'den Samsun açıklaması: Konutlar yönetmeliklere uygun yapıldı

 TOKİ'den Samsun açıklaması: Konutlar yönetmeliklere uygun yapıldı

TOKİ, Samsun'da meydana gelen ve 9 kişinin hayatını kaybettiği selle ilgili açıklama yaptı


Açıklamada konutların Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin imar yönetmeliği ile yürürlükteki plan ve yönetmeliklere uygun olarak yapıldığı bildirildi.

Olayın yaşandığı bölgenin, ilgili belediyelerce onaylı imar planına göre yerleşime açık imarlı konut alanı olduğu hatırlatılan açıklamada, şöyle denildi: "Uygulamamız öncesinde bu alanda yaklaşık 2 bin 500 gecekondu bulunmaktaydı. İlgili belediye ile yapılan protokol neticesinde, hak sahipleriyle uzlaşmaya esas görüşmeler gerçekleştirilerek yıkımlar tamamlanmıştır. Yıkımlar sonrası meri plan kullanımları korunarak, 1. etapta 960 konut ihalesi idaremizce gerçekleştirilerek uygulaması tamamlanmış ve 2010 yılında hak sahiplerine konut teslimleri gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda, yapılan konutların tamamında çekme mesafelerine uyularak vaziyet planları oluşturulmuş ve konutların uygulamaları Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin imar yönetmeliği ile yürürlükteki plan ve yönetmeliklere uygun olarak yapılmıştır."


Samsun'da yaklaşık 3,5 saat süren sağanak yağmur sebebi ile sel meydana geldiği vurgulanan açıklamada, "Konutlarımızın yer aldığı bölgede bulunan derede, daha önce DSİ tarafından dere ıslahı ve taşkın kotlarına göre tahkimat duvarları yapılmıştır. Bu bağlamda, yoğun yağış sonucu Yılanlıdere'nin debisinde hesapların üzerinde akış oluşmuştur. Ayrıca yerel yönetimler ve idaremizce yerinde yapılan tespitler sonucu, konutlar bölgesine yaklaşık 6 kilometre yukarı mesafede bulunan, eski çöp toplama istasyonu yanındaki bentin aşırı yağmur nedeniyle tahribat görmesinden dolayı, mevcut derede ilave bir akışın oluştuğu anlaşılmıştır. Bu akışın etkisi ile sürüklenen toprak, taş, moloz ve ağaç parçaları Yılanlıdere ile Mert Irmağı'nın birleştiği noktada bulunan köprüyü tıkamış ve bir taşkın meydana getirmiştir. Oluşan taşkın, mevcut tahkimat duvarlarının üst kotunu aşarak, konutlarımızın bulunduğu alanı etkilemiştir. Ayrıca sel afeti, sadece TOKİ bölgesini değil, Yılanlıdere'nin güzergâhındaki tüm alanları etkilemiştir." ifadelerine yer verildi.


Açıklamada, Canik ilçesi Gazi Mahallesi'ndeki alanda, TOKİ ve ilgili belediye işbirliğinde uygulanan kentsel dönüşüm projesi ile mevcut gecekonduların yıkıldığı, bunun yerine imar yönetmeliğine, fen ve sanat kurallarına, uygun konutlar inşa edilerek, daha vahim sonuçların önüne geçildiği kaydedildi.

Zaman



Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016