26 / 04 / 2024

TOKİ müteahhidlerine artık para ödeyecek!

 TOKİ müteahhidlerine artık para ödeyecek!

Toplu Konut İdaresi'si (TOKİ) ile iş yapan müteahhit yaşadı. Merkezi Harcama Belgeleri Yönetmeliği'nde sadece TOKİ için yapılan düzenlemeyle, bu kurumla çalışan müteahhitlere para musluğunun kapısı sonuna kadar açılıyor...


Toplu Konut İdaresi'si (TOKİ) ile iş yapan müteahhit yaşadı. Merkezi Harcama Belgeleri Yönetmeliği'nde sadece TOKİ için yapılan düzenlemeyle, bu kurumla çalışan müteahhitlere para musluğunun kapısı sonuna kadar açılıyor. Hükümet 'Merkezi Harcama Belgeleri Yönetmeliği'ni sadece TOKİ için değiştirdi ve yapılan değişiklikle yeni yönetmelik 16 Kasım tarihli Resmi Gazete yayımlandı. 


Manset.at'ın haberine göre, yeni yönetmelikte öyle bir düzenleme yapılmış ki, buna göre TOKİ artık hakedişe bağlı değil ödeme cetveline göre müteahhitlerine para ödeyecek. Yapılan değişiklik çerçevesindeki yeni Madde 54 şöyle oldu: Raporla uğraşmayacak "Yapı, tesis ve onarım giderlerinin ödenmesinde; taahhüt dosyası, fatura, Yapım İşleri Hakediş Raporu ödeme belgesine bağlanır. Ancak, mevzuatı uyarınca TOKİ'ye veya inşaat işleriyle ilgili araşürma, proje, taahhüt, finansman ve yapım işlemleri konusunda görevli ve yetkili kamu tüzel kişiliğine sahip diğer kurum ve kuruluşlara, düzenlenecek protokol esasları çerçevesinde doğrudan yaptırılan işlerde; ilgili mevzuatın yetkili kıldığı makam onayı fatura, protokol, ödeme Takip Cetveli ödeme belgesine bağlanır." Sektör uzmanları bu maddenin anlamını şöyle açıkladı: "Eğer TOKİ müteahhidiyseniz Yapılan düzenlemeye göre TOKİ artık müteahhitlere "Taahhüdünüzü yerine getirmemişsiniz, hakedişi alamazsınız" demeden para ödeyebilecek. 

Seçim yatırımı mı? 


UZMANLAR, hakkediş raporunun düzenlenmesinin zor olduğunu, bu yüzden yönetmelik değişikliğiyle bunun ortadan kalktığına dikkat çekiyor. Ancak işin zamanlamasına dikkat çeken uzmanlar, "Sayıştay deartık hakediş raporuyla uğraşmayacaksınız. 50 yerden imza almak, TOKİ denetçilerinin 'Taahhüdünüzü yerinize getirmemişsiniz hakedişi alamazsınız' diye raporlar beklemesine gerek kalmayacak. 


Yönetmelik değişikliğiyle ilgili netiminde raporu gelmediği için 2012 bilançosu hakkında bilgi sahibi değiliz. Ancak 30 Mart 2014'te yapılacak yerel seçimlere birkaç ay kala bu düzenlemenin yapılması dikkat çekici" dedi. 


makam (TOKİ işlerinde, TOKİ ya da Şehircilik Bakanlığı Bakanlığı) onayı yetecek. Dahası müteahhitlere TOKİ ya da inşaat-taahhüt işleri yapan kamu kurumu bir ödeme takvimi belirleyecek ve o takvime göre ödeme yapılacak. 



Sözcü Gazetesi 





Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016, Yeni konut projeleri