23 / 04 / 2024

TOKİ Afyonkarahisar’da panoramik müze inşa edecek!

 TOKİ Afyonkarahisar’da panoramik müze inşa edecek!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, Kurtuluş Savaşı'nda düşmana son darbenin vurulduğu Büyük Taarruz'u, tüm ihtişamıyla Afyonkarahisar'da yaşatacak, 26 Ağustos sabahının canlandırılacağı panoramik müze inşa edecek




Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı  (TOKİ), Kurtuluş Savaşı’nda düşmana son darbenin vurulduğu Büyük Taarruz'u, tüm ihtişamıyla Afyonkarahisar’da yaşatacak.


TOKİ, düşmanın Anadolu'yu terk etmesiyle sonuçlanan Büyük Taarruz'un saldırı emrinin verildiği 26 Ağustos sabahının canlandırılacağı panoramik müze inşa edecek.


Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile yapılan protokol çerçevesinde Afyonkarahisar'da kültürel ve tarihi varlıkların daha iyi ve modern şartlarda muhafaza edileceği müze ve kültür kompleksinin inşaat çalışmalarını sürdüren TOKİ, şimdi de Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile imzaladığı protokol çerçevesinde Afyonkarahisar Tınaztepe'de Büyük Taarruz'u tüm ihtişamıyla yaşatmaya hazırlanıyor.


-Kahramanlık destanı gelecek nesillere taşınacak


TOKİ, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ün, Büyük Taarruz'un saldırı emrini verdiği Tınaztepe'de, düşman ordusuyla ilk karşılaşma anının resmedilerek hikayesinin anlatılacağı panoramik müze inşa edecek.


Böylelikle Büyük Taarruz, hafızalarda yaşatılacak ve ecdadın gösterdiği büyük kahramanlık destanı gelecek nesillere taşınacak.


-Osmanlı-Selçuklu mimarisinde tasarlandı


Tınaztepe'de inşa edilecek panoramik müze, yöresel mimariden ve Osmanlı-Selçuklu mimarisinden esinlenerek tasarlandı.


Osmanlı mimarisinde görünen geniş saçaklar, ön kule üzerini örten bakır kaplama çatı ve yine geleneksel mimaride örneği çok görünen kavisli dikdörtgen çatı, müze mimarisinde kullanılacak.


-Çatışma anının hikayesi resmedilecek


"Afyonkarahisar 26 Ağustos Tabiat Parkı Tanıtım Merkezi" binası ve müştemilatının yapım ihalesi, 5 Aralık'ta gerçekleştirilecek.


Panoramik müzede, Tınaztepe civarında yapılan Büyük Taarruz'un ilk çatışma anının hikayesi resmedilecek. Türk askerinin atlı ve piyade hücumlarıyla düşmanın direncini kırıp kaçmaya zorladığı tarihi durum canlandırılacak.


Panoramik resmin solundan, gün ışığını arkasına almış Türk askerleri hücumu ve kaldırdıkları toz bulutları içinde yer yer siluet görüntüsü veren atlılar, önünde durulamaz güç gibi kademe kademe resmedilecek. İzleyici platformuna yakın bölümde siperlere ilk ulaşmış süvariler görünecek.


Görünümün arka planında piyadelerimizin düşmanla göğüs göğüse çarpışması resmedilecek. Süngüleşme, top ve ağır silahlarını bırakarak kaçan Yunan piyadeleri, atlarına binerek kaçmaya çalışan düşman süvarileri de görüntülenecek.


Düşman kuvvetleri orta kısımda daha çok piyade olarak çizilecek. Yer yer direnen düşmanın bulunduğu siperler ve siperlerini terk ederek kaçan Yunanlılar resimde yer alacak.


Sergilenen resmin çevresinde Afyonkarahisar bölgesine has trakit kayalıkları ve tepeleri bulunacak. Ziyaretçi platformunun etrafı da trakit kayalıklarıyla çevrili olacak. Bu kayaların arasında düşmanın savaş malzemeleri bulunacak.


Resmin sol ve sağ bölgesinde karşılıklı top atışlarından kaynaklanan patlama görüntüleri resmedilecek. Sol tarafta hücum eden askerlerimizin arasında Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları görüntülenecek. Bir tepenin üzerinde komutanlarımız yer alacak.


-Müze ve Kültür Merkezinin yapım  çalışması sürüyor


Öte yandan TOKİ, Afyonkarahisar'da müze ve kültür merkezinin yapım çalışmalarına da devam ediyor. Kültür merkezinin de inşa edilmesiyle şehrin tarihi varlıkları daha iyi koşullarda korunup sergilenebilecek.


Mevcut projeye göre 6 üniteden oluşacak 3 katlı kompleks, kültürel ve sosyal birçok hizmetin verilebileceği donanımlara sahip olacak. Müze bölümünde arkeoloji salonu, kent müzesi ve etnografya salonu, süreli sergi salonları, açık teşhir alanları, müze laboratuvarları, müze eğitim alanları bulunacak.


Konferans salonu ve kongre merkezinde ise 400 kişilik salonla görsel sunum ve sinema gösterimlerinin yapılabileceği sistemler, sahne sanatlarına uygun sahne ve teknik servisler, kongrelerde ihtiyaç duyulacak simültane çeviri altyapısı, ses ve ışık denetimi bulunuyor.


-Kavşak noktası Afyonkarahisar'da turistik müze


Ankara, Antalya, İzmir, Eskişehir, Konya arasında kavşak noktası olan Afyonkarahisar'ın bu yönü de dikkate alınarak tasarlanan kompleks, birçok sosyal hizmetin de verilebileceği bir yapı olacak.


Komplekste süreli servis, satış, yiyecek, içecek alanları oluşturulacak. Şehirdeki turist yoğunluk da dikkate alınarak tasarlanan komplekste 200 araç kapasiteli otopark ve tur otobüsleri için park yeri yapılacak.



AA



Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016