28 / 03 / 2024

İFM Merkez Bankası ihalesi yapıldı!

İFM Merkez Bankası ihalesi yapıldı!

TOKİ öncülüğünde İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nde (İFM) kamu ayağındaki Merkez Bankası'nın ihalesi yapıldı. İhaleye YDA inşaat 436 milyon 951 bin 681 68 TL teklif verdi...


Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) öncülüğünde Ataşehir'de hayata geçirilen İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nde (İFM) kamu ayağındaki Merkez Bankasının ihalesi yapıldı. 


TOKİ tarafından inşaatı devam eden Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) binalarının ardından hayata geçecek olan Merkez Bankası ihalesi ile Finans Merkezi için önemli bir adım daha atılmış oldu. 


“İstanbul İli Ümraniye İlçesi Uluslararası Finans Merkezi 3328 Ada, 10 Parselde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Hizmet Binasının Arsa Satış Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi” ihalesi;  26 Nisan tarihinde yapıldı. 2.bölge 10.parselde yer alan Merkez Bankası parseli 15 bin 960,61 metrekare.

TOKİ Başkanı Turan, inşaatın yapımını “Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı Modeli” ile ihale ettiklerini aktardı.  Merkez Bankası Hizmet Binası 55 katlı olup, içerisinde ofis, ticaret alanı, otel yer alacak.

İhalede YDA İnşaat ile MAKRO İnşaat teklif verdi. YDA inşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. 436 milyon 951 bin 681 68 TL, Makro İnşaat ise 10 milyon TL teklif verdi. 


TOKİ Başkanı Ergün Turan, İhalenin ikinci oturumunda, katılan firmalardan nihai teklifleri alacaklarını belirterek, "Yapacağımız ikinci oturum sonunda nihai kararı belirleyeceğiz. Arsayı alan şirket, arsa üzerinde proje geliştirecek, elde ettiği gelirin satışta belirlenen oranını da arsa payı olarak TOKİ'ye verecek." dedi.


Yılda 20 milyar Euro gelir

İstanbul Finans Merkezi (İFM) projesiyle yılda yaklaşık 20 milyar Euro gelir elde edileceğini belirten Turan, “İstanbul, finans merkezi olmak için Dubai, Pekin, ve Varşova gibi şehirlerle yarışıyor. Projede Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) gibi kamu kurumları inşaatları da yer alıyor.” dedi.

 

MERKEZ BANKASI, SPK ve BDDK binaları finans merkezinin kalbi olacak

Dünya finans piyasalarındaki değişimlerin, İstanbul için potansiyeller barındırdığını, yeni fırsatlar sunabileceğini öngördüklerini ifade eden Turan, "Finans hareketliliğinin küresel seyir içinde dönüşümler vaat ettiği bir dönemde, finans merkezimiz ülkemizin uluslararası ölçekte karşılığı yüksek yatırım projelerinden biri olarak vücut bulacak. Merkezimiz, Türkiye Varlık Fonu gibi uluslararası kurumsal girişimlerin güçlenmesine katkı sağlayacak. İstanbul Finans Merkezinin tamamlanmasıyla fiziki yapısı, nitelikli iş gücü ve üstün teknolojik altyapısıyla, reel sektörün tüm ihtiyaçlarının karşılandığı uluslararası bir kurumsal yapıya kavuşacağız. Bu sayede ülkemiz, her türlü finansal aracın ihraç edilebildiği dünyanın önde gelen küresel finans merkezleri arasında, deyim yerindeyse, 'devler liginde' hak ettiği yerini alacak. Dolayısıyla TOKİ olarak altyapısını gerçekleştireceğimiz bu yatırımla, finans piyasalarını devler ligine hazırlanıyoruz. İnşaatları devam eden SPK ve BDDK binaları ile ihalesini yaptığımız merkez bankası finans merkezimizin kalbi olacak. Yaklaşık 3 milyon metrekare alan üzerinde gerçekleştirilecek Finans Merkezi Projesinin 768 bin metrekarelik bölümü idaremizce inşa edilecek."


 Şehir içinde; finans şehri

50 bin çalışan, 25 bin ziyaretçi, 11 bin oturan ile günde 90 bine yakın insan sirkülasyonunun oluşacağı bölgede, iş ve alışverişiyle, kendi ekonomisini de yaratan bir yerleşime dönüşeceğini vurgulayan Turan, "Dolayısıyla, yaklaşık 3 milyar lira yatırım maliyetli bu dev projeyle, İstanbul'a şehir içinde şehir; bir finans şehri ekleniyor." dedi.

  




Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016, Satışa çıkacak projeler