25 / 04 / 2024

Rönesans Tower 44 katlı olarak yükseliyor!

 Rönesans Tower 44 katlı olarak yükseliyor!

Deprem korumada en son teknoloji anti-sismik çözüm, İstanbul’un gökdelenlerden biri olacak Renaissance (Rönesans) Tower’da kullanılacaktır...


Rönesans İnşaat, Ataşehir İstanbul’da 40 kat yüksekliğindeki Renaissance Tower’ı inşa etmektedir. Bina, şehirdeki ilk dünya standartlarında olan, Burkulması Önlenmiş Çaprazlar (BRB) olarak adlandırılan anti-sismik cihazın kullanıldığı gökdelen olacaktır. Burkulması Önlenmiş Çaprazlar, Amerika ve Japonya’daki sismik bölgelerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Türkiye’de İstanbul Teknik Üniversitesi'nin yeni ARI Teknokent Binası'nda yakın zamanda gerçekleştirilen ilk uygulanışından sonra, Burkulması Önlenmiş Çaprazlar İstanbul’daki yüksek katlı bir yapıda ilk kez kullanılacaktır. Bir deprem olması durumunda, Burkulması Önlenmiş Çaprazlar yapının merkezindeki sismik güçleri çevre kolonlara aktararak yapıyı sismik güçlerden korumaktadır. Her bir anti-sismik cihaz, 1.250 tonluk güce dayanabilmektedir; bu da 1.000 arabanın ağırlığına eşit gelmektedir. 


Kullanılacak anti-sismik cihazlar, Avrupa üreticisi olan Star Seismic Europe Macaristan firması tarafından üretilecektir. Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kısa bir süre önce Budapeşte’ye yapmış olduğu ziyareti esnasında, Türkiye ve Macaristan hükümetleri, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi konusunda anlaşmaya varmışlar ve birkaç yıl içinde karşılıklı ticaretin 5 milyar Euro’ya çıkarılması için gerekli adımların atılması konusunda karara varmışlardır. Macaristan Başkonsolosluğu, Rönesans İnşaat ve Star Seismic arasındaki anlaşmanın imza törenini organize edip törene ev sahipliği yapmıştır. Burkulması Önlenmiş Çaprazlar konusunda uzman olan Ülker Mühendislik'ten Sayın Ömer Ülker, Star Seismic teknolojisine Türkiye’de ihtiyaç olduğunu vurgulamıştır. 




Ülker Mühendislik'te Proje Müdürü olarak görev alan Yapı Yüksek Mühendisi Sayın Ömer Ülker, “Türkiye, dünyada depreme en çok eğilimli bölgelerden biridir. En iyi anti-sismik teknolojilerin kullanılması büyük önem taşımaktadır. Burkulması Önlenmiş Çaprazlar, büyük ve aşırı sismik olaylar karşısında yüksek güvenilirliklerinin yanı sıra yüksek katlı binalardaki rüzgar etkisini azaltarak konfor seviyesini yükseltmektedir.  Yüksek katlı binaların yanı sıra, Burkulması Önlenmiş Çaprazlar ofis yapılarında, hastanelerde, fabrikalarda ve diğer yapılarda kullanılabilmektedir. Ülkemizde buna benzer cihazlara olan talebin giderek artacağını tahmin etmekteyim.”  şeklinde açıklamada bulunmuştur.


Star Seismic Europe Hakkında


Amerika Birleşik Devletleri'nde sismik mühendislik sektörünün lider firmalarından olan Star Seismic, ilgili sismik kriterlerin ve bina kodlarının istemiş olduğu seviyenin çok üzerinde performans gösteren Burkulması Önlenmiş Çaprazlar’ın tasarımını ve üretimini yapmaktadır. Star Seismic Europe bölge genelinde yeni, maliyet etkin, anti-sismik çözümün dizaynını, üretimini ve satışını yapmaktadır. Burkulması Önlenmiş Çaprazlar konusundaki uzmanlığının yanı sıra Star Seismic mühendislik ekibi inşaat, çelik fabrikasyonu, yapı ve bağlantı tasarımı konusunda geniş bir tecrübeye sahiptir.


Renaissance Tower Hakkında


Renaissance Tower 185,5 metre toplam uzunluğunda ve 86.200 m2 brüt inşa alanıyla inşaatı halen Ataşehir İstanbul’da devam eden 40 katlı bir binadır.  Renaissance Tower, şehrin Anadolu tarafındaki gökdelenlerinden biri olacaktır. Renaissance Tower’ın keskin masif kütlesi Osmanlı geometrik desenlerinin izleriyle bezenmiştir ve yerel yer şekillerinden alınan ilhamı yansıtmaktadır. Bina tabanından yükselerek incelikle gökyüzüyle buluşup İstanbul’un ufuk çizgisini yeniden tanımlamakta ve şehrin yeni sembolü haline gelmektedir. Yapı, en şiddetli depremlere dayanacak şekilde dizayn edilmiş olup, anti-sismik sitemi en son teknoloji olan Burkulması Önlenmiş Çapraz anti-sismik teknolojiyi içermektedir.