23 / 04 / 2024

Krediyle ev alacaklar dikkat!

Krediyle ev alacaklar dikkat!

Konut kredisiyle ev almayı düşünenlerin konut kredisi kullanırken yaptırılan başlıca sigortaları bilmesi gerekiyor. İşte konut kredisinde yaptırılan sigortalar...



Depremlerle bir kez daha yüzleştiğimiz şu dönemlerde ev alırken ya da aldıktan sonra evinizi koruma altına almak sizi daha da güvende hissettirecek ve kaybınızı azaltacak.  


Krediyle ev almayı düşünlerin ise birçok araştırma yapması gerekiyor. Tüketici Korunması Hakkında Kanun kapsamında kredi kullanan kişinin “açık talebi” olmadıkça kredi işlemlerinde bankalar tarafından sigorta yapılamıyor. İstenildiği durumda kredi kullanırken yaptırılan sigortalar ise şunlar;


1- Zorunlu Deprem Sigortası (DASK)

2- Konut Sigortası

3- Hayat Sigortası

4- Ferdi Kaza Sigortası


Zorunlu Deprem Sigortası (DASK)

Zorunlu tutulan sigorta ödemesi konutun bulunduğu konuma ve yapının cinsine göre metrekare fiyatı hesaplanıyor. Belirlenen metrekare fiyatı konutun brüt metrekaresi ile çarpılarak sigorta bedeli belirleniyor. Her yıl sigortanın bedeli güncelleniyor ve yenileniyor.


Konut Sigortası

Konutları yangın, su baskını, hırsızlık, yıkım, terör, kaza gibi risklere karşı güvence altına alan sigortada konut sigortası, bankalar tarafından kredi bitimine kadar zorunlu tutuluyor olsa da yasal olarak yaptırılması zorunlu tutulmuyor.


Hayat Sigortası

Bazı bankalarda zorunlu tutulan hayat sigortasında, krediyi kullanan (çeken) kişinin hayatını kaybettiği tarih sonrasında, tüm borcunu faizi ile karşılıyor. 


Ferdi Kaza Sigortası

Zaman zaman hayat sigortası yerine bankaların müşterilerine sunduğu sigortada hayat sigortasından farklı olarak sadece kaza sonucu oluşan ölümleri teminat altına alır.