30 / 04 / 2024

Yalıtımda güvenlik yerine konfora bakmak yanlış!

 Yalıtımda güvenlik yerine konfora bakmak yanlış!

Yapı sektörüne yönelik üretim yapan Eryap'ın yalıtım konusunda yapağı araştırma sonuçlarına göre Türkiye'deki 19 milyon konutun 1415 milyonun yalıtımsız olduğu belirtildi. Araştırmaya katılanların yüzde 85 yalıtımsız binalarda yaşıyor...



Yapı sektörüne yönelik üretim yapan Eryap'ın yalıtım konusunda yapağı araştırma sonuçlarına göre Türkiye'deki 19 milyon konutun 1415 milyonun yalıtımsız olduğu belirtildi. Yalıtım yaparken de binanın ömrünü uzatan yangın ve su yalıtımı yerine enerji tasarrufu sağlayan, ısı yalıtımının tercih ettiği kaydedildi. 18 ilde  25-55 yaş arasında 1249 kişi ile görüşülerek yapılan ankette göre araştırmaya katılanların yüzde 85 yalıtımsız binalarda yaşıyor. Araştırmaya katılanlardan yüzde 64'nün ısı yalıtımını, yüzde 22'si ses yalıtımını önemli buluyor. 


Eryap'ın TNS Araştırma şirketine yaptırdığı, "Türkiye'de Yalıtım" konulu araştırmanın' önemli sonuçlar ortaya çıkardığını söyleyen Eryap CEO'su ve XPS-Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu, anketin sonuçlarının, ortalama bina yaşının 20 olmasına rağmen Türkiye'de hane halkının yansından fazlasının evlerinde ısı kaybı, rutubet ve su sızıntısı yaşadığını ortaya koyduğunu belirtti. 


Tüketicilerin enerji tasarrufu sağlayarak faturaları düşürmeyi amaçladığına ancak yangın ve su yalıtımı gibi binanın güvenliğiyle ilgili olanları kullanmadığına işaret eden Eruslu, "Yüzde 90'nı deprem hattında olan bir ülkede insanlar hayata dair fonksiyonlar yerine konfor ve ekonomilerini düşünüyor. Asıl önemli olan, halkın yarısından fazlası binasının temelini hiç kontrol ettirmemiş ve bilgisi yok" dedi. 


Eruslu, su, yangın, ısı ve ses şeklinde bir yalıtımın daha doğru sıralama olduğunu kaydetti. 13 Eylül'den itibaren kamu binalarında su yalıtımının zorunlu olmaya başladığını söyleyen Eruslu, bunun genele yayılması gerektiğini aktardı. Türkiye'de yalıtım kalınlıklarının Avrupa'nın gerisinde olduğuna işaret eden Eruslu, "Avrupa'da 15-20 santimler konuşuluyor. Türkiye'de TS825 ile yalıtımla bir konutta 100 Kw tüketim bekleniyor. Mevcut yalıtımsız bir binada ise bu rakam 300 Kw" dedi. 


Dünya Gazetesi