28 / 03 / 2024

Y kuşağının hayali ev sahibi olmak!

Y kuşağının hayali ev sahibi olmak!

''Global Konut Sahibi Olma Eğilimleri" araştırmasına göre Y kuşağının hayali ev sahibi olmak. İşte detayları..


HSBC Grubu 9 ülkede "Global Konut Sahibi Olma Eğilimleri" araştırması yaptı. 1980'lerde doğan Y kuşağının sadece yüzde 40'ı konut sahibi olduğunu belirten araştırmaya göre konut sahibi olmayanların yüzde 60'ın yüzde 83’ü 5 yıl içerisinde ev almak istiyor.


HSBC Grubu’nun bireylerin konut sahibi olma yolundaki ihtiyaç ve taleplerini incelemek amacıyla 9 ülkeden 9 binden fazla kişinin görüşünü alarak gerçekleştirdiği “Konut Sahibi Olma Eğilimleri” araştırması, Y kuşağının gelecek planları ile ilgili çarpıcı bulgular ortaya koyuyor. Bu yıl ilk kez gerçekleştirilen araştırma sonuçları; Y kuşağı için ev almanın hayal olmadığını ancak zaman gerektirdiğini gösteriyor. Araştırmaya göre küresel olarak ücret artışlarındaki düşük seyir ile birlikte konut fiyatlarındaki yükseliş, Y kuşağının ev sahibi olmasının önündeki en büyük engeller.


EV SAHİBİ OLMANIN DÖRT PÜF NOKTASI!

1 - Plan yapmaya erken başlayın ve peşinatı hafife almayın

İlk ödemeniz olması muhtemel olan peşinat ödemenizi birikim planınızda göz önünde bulundurun. Kalan miktarı uygun bir konut kredisi ile tamamlayın.


2 - Satın alma fiyatının ötesini bütçelendirin

Satın alacağınız evi istediğiniz yaşam alanı haline getirmede kullanacağınız ekstra harcamaları hesaba katın ve bütçenize dâhil ettiğinizden emin olun.


3 - Gözden çıkarabileceklerinizi değerlendirin 

Günlük harcamalarınızda tasarruf edebileceğiniz kalemler üzerine düşünün.

   ,

4- Finansal koşullarınızı tüm boyutlarıyla ele alın 

Konut kredinizi tek seferlik bir işlem olarak değil, uzun vadeli finansal planınızın bir parçası olarak düşünün. Profesyonel finansal danışmanlık desteği alın.


Türk Y kuşağı daha istekli

HSBC'nin araştırması Türkiye'yi kapsamıyor. Ancak yapılan çeşitli araştırmalar genç ve orta yaşlardak insanların konut sahibi olmak konusundaki azmini ortaya koyuyc Edelman'ın yaptığı araştırmaya gör Türkiye'de toplam sayısı 25.4 milyonu bulan Y kuşağının en büyük hedefi yüzde 86 ile ev sahibi olmak. 2015 itibariyle Türkiye'de tüm yaş gruplarında ev sahipliği oranı yüzde 60.4 seviyesinde. Yüzde 23.3'lük bir kesim kirada yaşarken, nüfusun yüzde 14.8'i ücret vermeden başkasının (çoğunlukla ailesinin) yanında kalıyor.


Araştırmaya göre; Y kuşağının sadece yüzde 40’ı konut sahibi, henüz konut sahibi olmayanların yüzde 83’ü ise gelecek 5 yıl içerisinde konut sahibi olmak istiyor.


Konut fiyatları yüksek geliyor

Araştırma; Y kuşağının konut alımında kayda değer bir finansal güçlük yaşadığına işaret ediyor. Ev almayı planlayan bireylerin yüzde 69’u henüz yeterli peşinatı biriktirmediğini belirtirken, yüzde 34’ü beğendiği tipte bir evi almayı finansal olarak karşılayamayacağını ifade ediyor. Konut sahibi olmayan katılımcıların %64’ü satın alabilmek için maaşlarının daha yüksek olması gerektiğini dile getiriyor. Ancak reel ücret artışının araştırmanın yapıldığı 9 ülkeden 7’sinde 2017 yılında %2’den düşük bir seviyede gerçekleşmesi bekleniyor. Araştırmanın sonuçları; Y kuşağının konut alımına ilişkin etkin bir finansal planlama yapmadığına işaret ediyor. Gelecek 2 yıl içerisinde konut sahibi olmayı istediğini belirten bireylerin yaklaşık üçte biri (yüzde 31) henüz belirlenmiş genel bir bütçeleri olmadığını ifade ederken; %54’ü ise yalnızca tahmini bir bütçe belirlediklerini dile getiriyor. Geçen 2 yıl içerisinde konut sahibi olmuş bireylerin yüzde 56’sı da öngördüğü bütçeyi aştığım söylüyor.


Araştırma, Y kuşağının konut sahibi olabilmek için büyük fedakarlıklar yapabileceğini ortaya koyuyor. Katılımcıların yüzde 55’i eğlence harcamalarını kısabileceğini, yüzde 33’ü hayalindekinden daha küçük bir ev alabileceğini, yüzde 21’i ise çocuk sahibi olmayı erteleyebileceğini ifade ediyor. Araştırmaya göre; ebeveynlerden finansal destek almak konut alımında fayda sağlayabilir. Konut sahibi olan bireylerin yüzde 36’sı ebeveynlerinden finansal destek aldığını belirtiyor.


Dünya