29 / 03 / 2024

Vatandaş bitmiş konutlara yöneldi!

Vatandaş bitmiş konutlara yöneldi!

Bitmemiş konutların satış oranı altı aydır düşüş eğiliminde... Ağustos ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 42’si bitmiş konut stoklarından meydana geliyor.


Cumhuriyet'ten Şehriban Kıraç'ın haberine göre; Ağustos ayında satışı yapılan konutların yüzde 42’si bitmiş konut stoklarından oluştu. Yüzde 58’i ise bitmemiş konut stoklarından meydana geldi. 


Bitmemiş konutların satış oranındaki düşüş ve bitmiş konutların satış oranındaki artış Mart ayından beri devam ediyor. Yeni Konut Fiyat Endeksi, Ağustos ayı stok erime hızı değerlendirildiğinde adet bazlı yüzde 3.7 oranında, metrekare bazlı ise yüzde 3.1 oranında erime gözlemlendi.


REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre; markalı konut projelerinin yüzde 11’i yabancı yatırımcılara satıldı. Ağustos ayında bu oran, son 6 aylık ortalamanın (yüzde 9) 2 puan üzerinde. 


REIDIN Üst Yöneticisi (CEO) Kerim Alain Bertrand, “Türkiye genelinde 81 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi’nde Ağustosta bir önceki aya göre yüzde 0.17 ve geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 9 artış gerçekleşti. Ağustos ayı içerisinde yaşadığımız kur şoku ve konut kredi faiz oranlarının son yılların zirve değerlerine ulaşması, beklendiği gibi talep azalmasını karşımıza getirmiş, konuta erişim problemini ortaya çıkarttı” diye konuştu.