Uçaklara monte edilen özel kameralarla Türkiye'nin üç boyutlu fotoğrafları çekilecek. Kentsel dönüşüm için yapı envanterinin çıkarılmasından deprem sigortası bulunmayan binalara, kıyıdaki kaçak yapılaşmalardan adres karışıklıklarına çözüm getirecek...
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, uçaklara monte edilen özel kameralarla Türkiye'nin üç boyutlu fotoğrafını çekecek. Bu sayede oluşturulacak veri tabanı, kentsel dönüşüm için yapı envanterinin çıkarılmasından deprem sigortası bulunmayan binalara, kıyıdaki kaçak yapılaşmalardan adres karışıklıklarına kadar birçok soruna çözüm getirecek.
Özel kameraların monte edildiği uçaklar, gelecek yıl nisan-ekim arasında periyodik havalanarak Türkiye'yi fotoğraflayacak.
Oluşturulacak yüksek çözünürlüklü görüntü veri tabanıyla, kentsel dönüşüm alanlarındaki yapı envanteri tespit edilecek. Arazi ve bina yüksekliklerinden kaynaklanan koordinat hataları düzeltilecek.
-Hasar tespitinde süre kısalacak
Doğal Afet Sigortaları Kurumu, harita veri tabanından, binaların zorunlu deprem sigortasının bulunup bulunmadığını görebilecek. Sigortası bulunmayan binalar için ise uyarı yapılacak.
Sistemle, afet sonrası hasar tespiti de çok kısa sürede yapılabilecek. Bölgede afet öncesi ve sonrası çekilen görüntüler karşılaştırılarak, ne kadar hasar oluştuğu anında belirlenecek. Böylece afet sonrası, yardımın öncelikli götürülmesi gereken yerlerin tespiti kolaylaşacak.
-Belediyelere büyük kolaylık
Projeyle, Türkiye'deki 81 il ve ilçe belediyelerine görüntü altlığı ve harita desteği sağlanmış olacak. Belediyeler, şehirleşmenin yoğun olduğu yerleri ve kentlerin gelişme alanlarını harita üzerinden ücretsiz görebilecek. Böylece zaman ve maliyet kayıpları önlenerek, kısa sürede planlama çalışmalarına başlanabilecek.
Ayrıca kıyıdaki kaçak yapılaşmalar takip edilecek.
-25 milyon liralık proje
Proje, gayrimenkul sektörünü de olumlu etkileyecek. Gayrimenkul satıcıları, Bakanlığın sitesinden Türkiye'deki yapı envanterini görebilecek. Yapılara ait yaş, ruhsat durumu gibi bilgilerin de sisteme dahil edilmesiyle, mülk alım ve satımında şeffaflık sağlanacak.
Uygulamayla, Türkiye'deki adres kayıt sisteminde oluşan hatalar önlenecek. Kayıtlardaki bina ve adresin var olup olmadığı sistem üzerinden görülebilecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile Harita Genel Komutanlığı arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamında iki yılda tamamlanacak proje, 25 milyon liraya mal olacak.