Türkiye'de 1 milyon konut yapılırken, 685 bini beklemede!

Habertürk Gazetesi Köşe Yazarı Abdurrahman Yıldırım bugünkü yazısında Türkiye'deki inşaat sektörünü ve arz talep ilişkisini konu aldı. İşte o yazı..

Hemen herkesin Türkiye’nin her tarafında görebildiği gibi, inşaatlar almış başını gidiyor. En çok da konutlar. Diğer altyapı inşaatlarıyla Türkiye bir büyük şantiye görünümü veriyor. Artan arza rağmen talep de yüksek.

- 2016’da 750 bin konut inşası tamamlanırken ve yapı kullanma izin belgesini alırken, ilk satışların toplamı 632 binle en yüksek düzeyine vardı. Gerçi bu konuda elimizde son 4 yılın verileri var. Daha önceye ait veri yok. Zaten toplam konut satışları da 1 milyonun altındaydı.

- Dolayısıyla 2016, yapı kullanma izni alan konut sayısı bakımından en yüksek ikinci, satılan ilk konut bakımından en yüksek yıl oldu. Bu açıdan satışa hazır konut stokuna eklenen konut sayısı 119 bin daha artınca toplamı 685 bine çıktı. 2015’te 133 bin, 2014’te 236 bin ve 2013’te de 197 bin konut daha stoka eklenmişti.

- Zaten konut stoku dediğimiz sayı da, son dört yılın ilk satışları toplamı ile yapı kullanma izni alan daire sayısı arasındaki farktan başka bir şey değil. Satılan konut sayısı ne kadar gerçekse stok rakamları da o kadar gerçek diyebiliriz.

- Hesapladığımız satılmayı bekleyen konut sayısı aşağı yukarı gerçeğe yaklaşıyorsa, aslında yüksek. Türkiye’nin bir yıllık konut ihtiyacından da fazla. Çünkü şimdiye kadar satabildiğimiz ilk el daire sayısı en çok 2016’da 631 bin oldu. Stokta bekleyen 685 bin yeni daireden söz ediyoruz. Arzdaki bu fazlalık konut fiyatları üzerinde baskı elbette oluşturur.


Değerli konut vergisi ile ilgili bilinmeyenler!
15 soruda 2020 konut satışları!
2020'de 1.5 milyon konut satıldı!
Türkiye'den en çok konut alan ülkeler açıklandı!
Kentsel dönüşümde 2019'da 682 milyon TL kira yardımı yapıldı!
2019 yılında 1.3 milyon konut satıldı!
Enerji kimlik belgesi zorunluluğu 1 Ocak itibariyle başladı!
Türkiye'de 59 milyon vatandaş deprem riskli alanlarda yaşıyor!