28 / 03 / 2024

Türk müteahhitler 104 ülkede 300.3 milyar dolarlık işe imza attı!

Türk müteahhitler 104 ülkede 300.3 milyar dolarlık işe imza attı!

Türk müteahhitlerinin yurt dışına açıldığı 1972 yılından bu yana faaliyet gösterdikleri ülke sayısı 104’e, bu ülkelerde üstlendikleri proje sayısı 7 bin 684’e yükseldi.



Türk müteahhitleri, 1972 yılından bu yana yurt dışında 104 ülkede 300.3 milyar dolarlık işe imza attı. 2015’te Rusya, Irak gibi pazarlarda risk olsa da yeni ülkelerde fırsatlar var


Türk müteahhitlerinin yurt dışına açıldığı 1972 yılından bu yana faaliyet gösterdikleri ülke sayısı 104’e, bu ülkelerde üstlendikleri proje sayısı 7 bin 684’e yükseldi. Projelerin toplam tutarı ise 300.3 milyar dolara ulaştı. 2014 yılında ise yurtdışı müteahhitlik hizmetleri toplam proje bedeli 10 milyar dolar gerileyip 22.5 milyar dolara gerilerken, yıl boyunca toplam 255 yeni proje üstlenildi.


Büyüme değil istikrar

Türkiye Müteahhitler Birliği tarafından 3 ayda bir hazırlanan İnşaat Sektörü Analiz Raporu’nda 2015 yılında belirsizlik ve risk alıgısının arttığı ifade edildi sektöre, “Gerek yurt içinde, gerek yurt dışında hem riskleri hem de fırsatları yakından izleyerek yol almakta yarar var. Makroekonomik ve sektörel bazda değerlendirildiğinde, büyüme odaklı düşünmenin ötesinde, ekonomik istikrarı sağlayacak, kamu yatırımlarının hız kesmeden devamını mümkün kılacak ve özel sektörü yatırıma teşvik edecek ortamın yaratılması önemli olmaya devam etmektedir” denildi.


Fırsat da var risk de


Raporda, Rusya’daki krizin 2015 yılında müteahhitleri olumsuz etkileyeceği belirtilirken, Ortadoğu’daki istikrarsızlığın sona ermesi halinde yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin ufkunda yeni ve çekici iş fırsatlarının belireceğine dikkat çekildi. Ayrıca gelişmekte olan ülkelerde ortaya çıkan altyapı yatırımlarının, metro, demiryolu ve katma değeri yüksek otoyol projeleri ile Körfez Bölgesi’nin ve BDT ülkelerinde ihaleye çıkan enerji ve altyapı projelerinin Türk müteahhitler için çekici iş fırsatları sunmaya devam ettiği ifade edildi.


Türkmenistan ilk sırada


TÜRK müteahhitlerin yurtdışında iş yaptığı pazarlarda Türkmenistan’ın ağırlığı dikkat çekiyor. 1972’den bu yana alınan işlerin ağırlığına bakıldığında Türkmenistan ilk sırada çıkıyor. 2014 yılında en çok proje üstlenilen ülke Türkmenistan olurken, onu belirsizliğin olduğu Rusya, Cezayir, Katar ve Kazakistan izliyor.


Vatan



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri