Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Sabancı Holding Ceo'su Kurtul, politik istikrarın sağlanması halinde önlerinin açık olduğunu belirtirken, Koç Holding Ceo'su Durak da, bu yıl 2 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını söyledi.
Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, politik istikrar sağlandığında Türkiye'nin önünün açık olduğunu söyledi. Uludağ Ekonomi Zirvesinin 2. gününde 'Büyüme stratejileri: Büyük gruplar için yeni stratejiler' konulu oturum düzenlendi. Kurtul, Sabancı Holding'in yüzde 60'ının aileye ait olduğunu, yüzde 40'ının da halka açık olduğunu belirterek, şirketlerinin varlıklarının İstanbul Borsasının yüzde 11'ini oluşturduğunu söyledi. Kurtul özetle şöyle devam etti: "Siyasi istikrar geçtiğimiz 10 yılda şirketlerimizin büyümesine önemli katkısı oldu.
Bu gelişimde son 10 yılda ortalama yüzde 5'likbüyümede özel sektör şirketlerimizin katkısı oldu. Asıl bu büyümeyi gerçekleştiren özel sektör şirketlerimizdir. Sabancıya yüzde 60 aile ortaktır ama bu yapıya hepimizin gözümüz gibi bakması gerekil-.
İhracatı çoğunlukla gerçekleştiren özel şirketler. Devletin özelleştirmelerini hep bizim şirketlerimiz aldı. İyileştirdiler. Bazı dönemler ekonomi ağırlıklı, bazı dönemler şirketlerin faaliyetleri ağırlıklı gidiyor.
Bu aralar ise politika daha önce çıkıyor.
Bizi mukayese ederken gelişmekte olan ülkelerde değerlendiriyorlar. Diyorlar ki, böyle ülkelerde şeffaf şirketlerin, özel sektörün olduğu çok az piyasa var. Biz politik istikrarımızı sağladığımız zaman önümüz çok açıktır. Burada bütün güvencemiz politik istikrardır. Son dönemlerde Ar-Ge ile ihracata yönelik işleri nasıl kazandırırız, bunun araştırması içerisindeyiz. Yeni işler için uğraşıyoruz" diye konuştu.
MÜCADELEMİZ ABD'DE
TAV Holding CEO'su Sani Şener ise, "Bodrum Havalimanı ihalesini dün aldık. Bizim için önemli bir ihaleydi. 10 yıl önce havalimanı işletmeye başladık. Biz değişik bir şirketiz. Bizim fiziki varlığımız yok. Binalar bizim değil. Biz sadece işletiyoruz.
Şirketimizin değeri 2.8 milyar dolardır. 200 milyon dolar ciro ile başladık. TAV inşaat ile birlikte 2 milyar dolar ciro, kombine dersek 4 milyar dolar ciromuz var. İş modelimiz yurt dışından gelecek bir şoka karşı bizi korumuyor. Strateji devreye giriyor" dedi. 2013'de 3. havalimanı ihalesini almadıklarım belirten Şener, "Açık artırma vardı, çekildik. Bizim hayalimizin çok üzerinde gitti. Bizim stratejimiz esnek ki LaGuardia Havalimanı'na müracaat ettik. New York'un ikinci havalimanıdır. Burada yeterlilik almak, doktora tezi gibidir. 20 Mayıs'ta ihale ama biz şu anda Amerika'ya gidip geliyoruz.Golden Sucks ile birlikte çalışıyoruz. İş hayatı aslında bir oyun. Spor diyelim. Maçın biı- kazanım var. Mevlana'nın, 'Bir mum başka bir mumu yakmakla ışığım kaybetmez' düşüncesine sahip çıkıyoruz. Biz Osmanlı coğrafyasında iş yapmayı hedefledik. Bizim Müslüman olmamız, atalarımızın sıcakkanlı hizmet götüren yaklaşımı sayesinde o bölgelerde iyi işler yapmak için zemin bulduk. İlk defa Amerika'da iş alarak, Osmanlı sınırları dışına çıkmaya hazırlanıyoruz. Amerika'da havaalanları gelişen bir sektör, onun için oraya gittik.
Bodrum ile 14. havalimanı işletmesine başlayacağız ama New York'u da alacağız" dedi.
DÜNYANIN 1 NUMARASIYIZ
AKKÖK İcra Kurulu Başkam Ahmet Dördüncü, şirket olarak katma değerli işlerle ilgilendiklerini belü'terek, "Karbon elyaf konusunda dünyanın bir numaralı üreticisi olduk. Şirket olarak önemli fikri haklara sahibiz. Yabancı ortaklıklar ile Amerika, Almanya'da iş kovalıyoruz. Evet Türkiye'de ve dünyada zaman zaman türbülanslar oluyor ama biz hep işimize bakıyoruz.
İyi çalışana, farklı üretim yapana her zaman iş var. Biz bu anlayışla gidiyoruz" diye konuştu.
AVRUPA ÇOK ÖNEMLİ Koç Holding CEO'su Turgay Durak, Avrupa'nın eksiden artı l'e çıkacağım, Türkiye'nin yüzde 4.5 büyüyeceğini hesaplayarak program yaptıklarım söyledi. Durak, "Avrupalı akil adamlar Almanya için koydukları hedefi yüzde 1.9'a çıkardı. Bu büyüme Avrupa'da yüzde 1 'den fazla olabilir.
Avrupa, Koç Grubu için çok önemlidir.
Bizim şirketlerimizin ihracatı Avrupa'dır. Otomotivde, beyaz eşyada, Tüpraş'ta ihracatımız Avrupa'yadır. Otomotivdeki gidişat ise bellidir. Ford ile Fiat ile ortağız. Üretimimizin yarısı Avrupa'ya gider. Herhalde 4'te 1 ABD'ye gider. Geri kalanlar Türkiye'de satılır. Türkiye'deki üretimin, ihracatın yansım bizim fabrikalarımız yapar. Otokar istikbal için önemlidir. Otokarın en önemli projesi milli tankımız Altay'ın geliştirilmesidir. 4 tane farklı prototipler yapılıyor. Onaydan geçtikten soma sözleşmeleri Otakar gerçekleştirecek. Seri imalat başlangıç görüşmelerine geldik. Bir fabrika yaparken 30 yıl o fabrika ile yaşayacağımız için yatırımları durdurmak gibi bir lüksümüz yoktur.
Son iki yılda 6.5 milyar dolar yatırnn yapıldı. Bu senede 2 milyarın üzerinde de yatırımla devam ediyoruz" dedi.
A Gazete
Önerilen Bağlantılar : 3. Havalimanı, Yeni konut projeleri