28 / 03 / 2024

TMSF başını davalardan kaldıramıyor!

TMSF başını davalardan kaldıramıyor!

TMSF'ye devredilen şirketlerden hem alacağı hem de borcu olanlar mahkemelerde soluğu aldı. Borçlu ve alacaklılar TMSF’ye dava açıp mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor...


YAKLAŞIK 500 şirketin devredildiği Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) başını davalardan kaldıramıyor. Önce Bank Asya daha sonra devredilen diğer şirketlerle ilgili hem alacaklı hem borçlu olanlar TMSF’ye dava açmaya başladılar. Şimdiye kadar 70-80 davanın açıldığını söyleyen yetkililer, davaların yanlış yere açıldığını belirtiyor. Şirketlerin tüzel kişiliğinin devam ettiğine dikkat çeken TMSF yetkilileri, davaların bu şirketlere açılması gerektiğini vurguladı.


Yetkililer, “TMSF’ye davalar açılıyor. Hem Bank Asya için hem de şirketlerin tüzel kişiliği devam ettiği için bu şirketlere açılması gerekiyor. Yani yanlış tüzel kişiliğe açılıyor” dedi. Yetkililer, bugüne kadar açılan davaların 70-80 kadar olduğunu ancak artmasının beklendiğini belirterek, TMSF hukuk bürosunun davalara yetkili tüzel kişiliğin Fon olmadığı gerekçesiyle itiraz ettiğini kaydetti.


Bank Asya’dan sonra FETÖ soruşturmasını takiben TMSF’ye devredilen şirket sayısı 500’e yaklaştı. Fon’a devredilen şirketlerin büyük bir bölümünü KOBİ’ler oluşturuyor. Yaklaşık 500 şirketin aktif büyüklüğü 30 milyar lira, öz kaynakları ise 15 milyar lira civarında bulunuyor. Ciroları 10 milyar lirayı bulan şirketlerde, yaklaşık 30 bin kişinin istihdam edildiği belirtiliyor. Soruşturma kapsamında bugüne kadar aralarında Boydak, Koza İpek, Naksan, Dumankaya, Alfemo, Yavaşçalar ve Kadıoğlu Grubu’na bağlı şirketler Fon’a devredildi. Fon’a devredilen 30 şirketiyle Boydak Grubu, ilk sırada yer alıyor. Boydak Grubu’nun 7.8 milyar lira aktif büyüklüğü, 3.8 milyar lira cirosu, 13 bin çalışanı bulunuyor.


Hürriyet