05 / 05 / 2024

TANAP 10 milyar dolar yatırım bedeli ile hayata geçirilecek!

 TANAP 10 milyar dolar yatırım bedeli ile hayata geçirilecek!

İstanbul’daki Hazar Forumu’na TANAP, Marmaray ve Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projeleri damgasını vurdu. Zirvede konuşan SOCAR Türkiye Başkanı Yavuz, TANAP’ın başta 7-8 milyar dolar hesaplanan maliyetinin 10 milyar doları bulacağını söyledi.



İstanbul merkezli bir düşünce kuruluşu olan Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) tarafından gerçekleştirilen Hazar Forumu dün İstanbul’da yapıldı. Bölge ülkelerinden bakanların yanı sıra Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR’ın Başkanı Rövnag Abdullayev’in de katıldığı zirveye TANAP, Marmaray ve Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projeleri damgasını vurdu. SOCAR’ın Başkanı Rövnag Abdullayev, TANAP’ın potansiyenin genişleme imkanı bulunduğunu belirtirken SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz da “TANAP’ta daha önce 7-8 milyar dolar olan maliyeti şu anda 8-10 milyar dolar olarak öngörüyoruz” dedi. Kenan Yavuz Türkiye-Azerbaycan stratejik ortaklığının özellikle İpek Yolu’nun hayata geçmesinde son derece önemli fonksiyonlar icra ettiğini belirtti.


ABD’den rafineriye dev kredi


Yavuz, Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı’ndan sonra yakında hizmete girecek Bakü-Kars demiryolu ve Marmaray’ın, Hazar bölgesinin Türkiye üzerinden Avrupa’ya bağlanması ve İpek Yolu’nun hayata geçmesinde önemli köşe taşlarını oluşturduğunu söyledi. Yavuz, İzmir Aliağa’da kuracakları STAR Rafinerisi için 3.5 milyar dolarlık dış finansman paketinin, 1 milyar dolarlık öz kaynak yatırımının tamamlanmasının ardından verileceğini belirtti. Yavuz, Aliağa ve çevresindeki yapacakları toplam yatırım miktarının da 9.5 milyar dolar olacağını hatırlatarak “2008-2018 döneminde TANAP’la birlikte Türkiye’ye yapacağımız toplam yatırım miktarı 17-20 milyar dolar arasında olacak” dedi. Bu arada Kenan Yavuz’un açıklamalarının ardından akşam saatlerinde ABD İthalat ve İhracat Bankası Ex-Im Bank, Socar’ın İzmir’de kuracağı Star Rafineri’ye 640.7 milyon dolarlık krediyi onayladığını açıkladı.


ABDULLAYEV: İKİNCİ ROTA İLE GAZ İHRACIMIZ ARTAR


SOCAR’ın Başkanı Rövnag Abdullayev, Azerbaycan’ın 2025 yılına kadar yıllık minimum 40-50 milyar metreküplük doğalgaz ihraç potansiyeline ulaşacağını söyledi. Hazar  Forum’da konuşan Abdullayev, bu gazın büyük bölümünün Avrupa  pazarına taşınabileceğini düşündüklerini belirtti. Abdullayev, Azerbaycan’ın 3 trilyon metreküpten fazla ispatlanmış gaz rezervi bulunduğunu da ifade ederek, şöyle konuştu: “Güney koridorunun oluşturulması yönünde elde ettiğimiz ilerleme göstermektedir ki, Avrupa pazar- larına getireceğimiz alternatif  kaynaklar gelecekte İtalya, Arnavutluk ve Yunanistan pazarlarının sınırlarını aşacak. Yakın gelecekte yeni kaynakların güney gaz koridoru  vasıtasıyla Avrupa pazarlarına  aktarılması için TAP’ın potansiyel genişlemesi, aynı zamanda Bulgaristan, Romanya ve Macaristan arazisinden Avusturya’ya doğru ikinci  bir rotanın açılması ile Avrupa’ya gaz ihraç hacmi artacaktır.”


Soğuk kış ayları için Katar’a 5 kargo LNG siparişi verdik


Hazar Forumu sırasında bir basın toplantısı düzenleyen Enerji Bakanı Taner Yıldız, Katar’a Başbakan Tayyip Erdoğan ile önceki gün yaptıkları ziyaret hakkında bilgi vererek “Ocak ve şubat aylarının sert geçmesini bekliyoruz. Kış soğuk geçeceği için Katar’a 350 milyon dolarlık beş kargo LNG siparişi verdik” dedi. Yıldız bir soru üzerine İran’dan alınan ham petrol miktarının değişmeyeceğini belirterek, “Şu anda bu miktarı ne düşürmeye ne de yükseltmeye ihtiyacımız yok. Tüpraş, İran’dan aldığı petrol ile alakalı olarak plato dönemi dediğimiz bir dönem yaşıyor” diye konuştu. İran’a yönelik ambargoların hafiflemesiyle bu ülkeyle altın ticaretinin tekrar başlayabileceğini de söyleyen Yıldız, İran’ın projelerde Türkiye’ye karşı olumsuz bir tavrının olmadığını söyledi. Yıldız, Türkiye olarak 2014 yılında 50-52 milyar metreküp doğalgaz talebi olacağını açıkladı.


Katar yatırıma geliyor


2015 yılına kadar bütün illerin doğalgaza kavuşacağını belirten Yıldız, Hazar bölgesindeki enerji kaynaklarının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınmasında proje halindeki enerji iletim hatlarının birbirine rakip olarak algılanmaması gerektiğini ifade etti. Dün ayrıca Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi’ne katılan Enerji Bakanı Yıldız sorular üzerine Katar’ın Afşin-Elbistan’daki kömür sahalarında yatırım yapmakla ilgilendiğini söyledi. Yıldız “Katar’dan yeni bir sermaye akışı gündeme gelecek” dedi. Yıldız, Katar ile Afşin-Elbistan konusunda anlaşmanın   üç ay içinde imzalanabileceğini kaydetti.


Star Gazetesi



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler