23 / 04 / 2024

Şimdi gözler 2017'nin mega projelerinde!

Şimdi gözler 2017'nin mega projelerinde!

2016 yılı, yaşanan zorlu süreçlerin yanında, tarihi projelerde de final yılı oldu... Yılın kapanışı da finale yakışır şekilde mühendislik tarihinde yeni bir adım olarak nitelendirilen Avrasya Tüneli'yle oldu. Sıra 2017'nin projelerinde...


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım’ın da aralarında olduğu isimlerle açılışını gerçekleştirdiği asrın projesi Avrasya Tüneli, gurur kaynağı oldu. Dünya mühendislik tarihinde yeni bir adım olarak nitelendirilen tünelin, bu sabah 07.00 itibarıyla hizmete girişi, zorluklarla geçen 2016’nın ödüllerinden biri oldu. Bu yıl darbe girişiminden terör saldırılarına, Irak ve Suriye’deki kaoslardan küresel ekonomik krizin yansımalarına kadar birbirinden farklı süreçlere göğüs geren Türkiye, tüm bu olayların gölgesinde tarihi projeleri de birer birer hizmete soktu. İşte bazıları dünya literatürüne de geçen o projelerden öne çıkanlar:


YAVUZ SULTAN SELİM'LE GÖVDE GÖSTERİSİ

15 Temmuz darbe girişiminden sadece 42 gün sonra hizmete açılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü de, Türkiye’nin gövde gösterisi olmuştu. 27 Ağustos’ta açılan ve 59 metre genişliğiyle dünyanın en geniş, 322 metre kule yüksekliğiyle 'eğik askılı köprü' sınıfında dünyanın en yükseği olan Yavuz Sultan Selim, İstanbul Boğazı’nın üçüncü gerdanlığı olmuştu.


OSMANGAZİ REKOR KIRDI

İzmit Körfezi’nin gerdanlığı Osman Gazi Köprüsü de 30 Haziran’da hizmete açıldı. İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3.5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi’nin en büyük ayağını oluşturan köprü, dünyanın büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4’üncü sırada yerini aldı. Dev proje, İzmit Körfezi’nde 2 saat süren yolculuğu 6 dakikaya indirdi.


Tarihi günde Ankara garı

YHT Ankara Garı da, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na yetiştirilerek, hizmete sokulmuştu. Günde 50 bin, yılda 15 milyon insana hizmet verecek gar da, bu yılın altın projelerinden biri oldu.


GÖKTÜRK-1 ARTIK UZAYDA!

Zorlu yılın gurur adımlarından biri de Göktürk-1 uydusunun fırlatılması oldu. Türkiye’nin, bugüne kadar fırlatılan en gelişmiş görüntüleme uydusu olan Göktürk-1, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin istihbarat ihtiyacını karşılamasının yanında, orman alanlarının kontrolünden deniz kirliliğine ve rekolte tahminlerine kadar pek çok alanda hizmet verecek. 5 Aralık’ta uzaya fırlatılan uydu, 90 dakika içerisinde dünya çevresinde bir tur atarken, yılda 60 bin görüntü geçecek.


Diyarbakır uçuşa geçti

230 milyon TL’ye yapılan Diyarbakır Havalimanı’nın yeni terminal binası, 28 Mayıs’ta hizmete girdi. Bu sayede Diyarbakır, bölgeyi sadece çeşitli illere değil, dünyanın dört bir yanına da bağlanma imkanına kavuştu.


Expo Antalya damgası

Antalya, Türkiye’nin üstlendiği ilk Expo Fuarı’na ev sahipliği yaparak tarihe geçti. 22 Nisan’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde açılan Expo 2016 Fuarı, 6 ay boyunca  5 milyonu aşkın ziyaretçi ağırladı.


Avrasya Tünel'inde ilk geçişler bu sabah

Dünya  mühendislik tarihinde yeni bir adım olarak nitelendirilen Avrasya Tüneli, önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde hizmete açılmıştı. Bugün 07.00 itibarıyla trafiğin akışı için hazırlanan tünel, 30 Ocak’a kadar 07.00-21.00 arası hizmet verecek. Tünel 30 Ocak'ta da 24 saat hizmete geçecek. Kara araçlarının geçiş yapacağı tünelin açılışı, zorluklarla geçen yılda düşman çatlattı. Tünelden günde 100 ila 120 bin arasında aracın geçmesi bekleniyor. 


Kanal İstanbul ve Çanakkale 1915 ihaleye çıkacak

Gövde gösterisinin, 2017’de de sürmesi planlanıyor. 2017’de Kanal İstanbul’dan Çanakkale 1915’e, Üç Katlı Büyük İstanbul Tüneli’nden metrolara kadar birçok dev projede ihaleler tamamlanarak ilk kazmalar vurulacak. Hazırlıkları başlayan Artvin-Rize, Edirne-Kırklareli, Yozgat, Niğde-Aksaray, Karaman ve Batı Antalya Havalimanları için düğmeye basılacak. Karadeniz limanlarını Doğu, Güneydoğu ve Akdeniz’e bağlayacak olan Ovit Tüneli de, 2017’de hizmete girecek. Yapımı süren 29 şehir hastanesinden bazılarının da 2017’de hizmete girmesi öngörülüyor.


 

Akşam 



Önerilen Bağlantılar : 3. Havalimanı, TOKİ Aksaray kura, Yeni konut projeleri