29 / 03 / 2024

Seçim dönemi konutlarda faizi yükseltti!

Seçim dönemi konutlarda faizi yükseltti!

Konut kredisi için bekleyen binlerce vatandaşın, koalisyon kararıyla konut finansmanı maliyeti arttı. Vatandaşlar 120 ay vadeli 100 bin lira kredi için 20 bin lira fazla ödeyecek.


Konut kredisi ve bireysel kredi çekmek için 7 Haziran 2015 genel seçim sonuçlarına odaklanan binlerce vatandaşın, sandıktan koalisyon çıkmasıyla konut kredisi çekimlerindeki finansman maliyetleri arttı. Henüz hükümetin kurulma aşamasında kriz öngörmeyen bankalar kredi faizlerine durumu kısmen yansıttı. Katılım Bankaları da finansman desteği oranlarını de henüz çok fazla artırmadı. Bireysel kredilerde seçim öncesinde ve sonrasında bazı banka ve katılım bankalarında faiz ve kar payı oranları az da olsa arttı. Artışlar şimdilik sınırlı olarak 0,20 baz puanın altında gerçekleşti. Daha birkaç ay öncesine kadar yüzde 0,90 seviyelerinde olan 120 ay vadeli bankaların kredi faizleri veya finans kurumlarının konut finansmanı oranları seçimin hemen öncesinde 0,05-0,10 puan arasında artarken seçim sonrasında 0,10 ile 0,20 puan arasında değişim gösterdi.   


MALİYETLERE YANSIDI 


Kredilerdeki artış henüz kurumsal kredilere yansımadı. Hükümet kurulmasında kriz yaşanırsa kredilerin faizleri de artacak. MB'in bankaların finansmana ulaşmasında attığı adımlar da faizleri etkileyecek.


SİYASİ SEYİR ORANLARDA ETKİLİ OLACAK


Seçim sonuçları piyasalara hızlı yansıdı. En çok borsa etkilendi, dolardaki dalgalanma pazartesi dışında yüksek boyutlara çıkmadı. Seçimlerden sonra dolarda ve avroda sert hareket beklenmesine rağmen tepki Borsa İstanbul’dan geldi. 83 bin seviyelerinde seyreden Borsa İstanbul 75 binin altına kadar indi. Dolardaki 2,80’lerin üzerindeki ilk tepki Merkez Bankası’nın müdahalesi ile yeniden 2,80’lerin altına geriledi. Değerli kağıt faizlerinde de çift haneye yaklaşıldı. Önümüzdeki günlerde banka faizleri, kar payı, kur oranları ve Borsa İstanbul'un seyriin siyasi gelişmelerle aynı orantıda şekillenmesi bekleniyor.   




Güneş