29 / 03 / 2024

Ruhsatsız projelerde ev satışı yasaklandı!

Ruhsatsız projelerde ev satışı yasaklandı!

Ömer Faruk Çelik, yapılacak düzenlemelerde sektörün gerçeklerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti. Çelik, "Yeni yasayla inşaatta temel üstü seviyesine gelene kadar satış yapamıyorsun " dedi


Ruhsatsız projelerde ev satışı artık yasak ancak bazı inşaat firmaları yasağı delmenin yolunu senetli satışta buldu. Ruhsat sürecini beklemek istemeyen şirketler ise senetli satışlara yöneldi. Bazı firmalar ruhsattan önce sözleşme ile bazı firmalarda 'ön satış' diye kaparo alıyor. Yasa, 'ruhsatını alan projeler için sözleşme noterden olacak' derken, firmalar satış ofisinde satış sözleşmesi ile çalışmaya devam ediyor. 


Bu tip satışlar da noter masrafını ödemek istemeyen ya da banka kredisi kullanamayan müşterilerden talep görüyor.Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, yapılacak düzenlemelerde sektörün gerçeklerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti. Çelik, "Yeni yasayla inşaatta temel üstü seviyesine gelene kadar satış yapamıyorsun. 30 katlı bir yapıda bu süre 1 yıl. Bu kadar süre satış yapmadan beklemek şirketleri zorlayınca arka kapı aranıyor" dedi. Çelik, yeni düzenlemelerin inşaat sektörünü sat-yap sisteminden yap-sat sistemine yönlendirilmesi durumunda sektördeki oyuncuların büyük oranda pazardan çekileceğini dile getirdi. 


SATIŞLARIN ÖNÜ AÇILDI 


Yeni kanunun illegal satışların da önünü açtığını belirten Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortakları Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun ise, "Konut alıcısı tercihini ruhsatını alan projeden yana kullanmalı. Senetle alsa da projenin banka kredisine uygun olup olmadığını sormalı" dedi. İnşaat sektörü temsilcilerinin büyük bölümü, yasa ile engellemek istenen ruhsatsız satışların engellenemediği görüşünde. 


OFİSTE YAPILAN SATIŞ SÖZLEŞMESİ GEÇERSİZ


Yeni Tüketici Kanunu ile birlikte firmaların ofisinde yapılan satış sözleşmesi artık geçersiz. İnşaat şirketleri, müşterilerine ön bilgilendirme formu gösterecek, ruhsat başta olmak üzere proje bilgileri sunacak ve sözleşmeler noterde olacak. 


Proje teslim edilene dek sözleşmede şerh bulunacak. Gayrimenkul Hukuku Derneği Avukat Ali Güvenç Kiraz'ın verdiği bilgiye göre yapı ruhsatı alınmadan sözleşme yapan firmaya 100 bin lira ceza kesilmesi gerekiyor.


Hedef Halk 



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri