Reysaş GYO, İzmir Torbalı’daki deposunun çatısına yerleştirdiği fotovoltaik panellerden yılda 380 bin kWh elektrik üretiyor. Reysaş, bu proje ile Türkiye’nin çatı üzerine kurulmuş ilk güneş enerji santralini (GES) kurmuş oldu.
Reysaş GYO, İzmir Torbalı’daki deposunun çatısına yerleştirdiği fotovoltaik panellerden yılda 380 bin kWh elektrik üretiyor. Reysaş, bu proje ile Türkiye’nin çatı üzerine kurulmuş ilk güneş enerji santralini (GES) kurmuş oldu.
Reysaş’ın Torbalı’daki deposunun çatısına kurduğu GES, Türkiye’nin ilk şebeke bağlantılı depo üzeri uygulaması olurken, bu proje LODER ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası tarafından her sene düzenlenen, ‘Uluslararası 3. Proje Yarışması’nda çevreye duyarlı firmalar arasında birinci seçilerek, Ekonomi Bakanlığı'ndan “Yeşil Lojistik” ödülünü de aldı. Proje bir başka ödülü de Ekonomi Bakanlığı himayesinde her sene düzenlenen ATLAS Lojistik Ödülleri Yarışması’ndan güneş panelleri ile elektrik üretimi ve yeşil lojistik uygulamaları konularında aldı.
Reysaş GYO’nun Torbalı’daki deposuna kurduğu GES’in resmi açışılını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız yaptı. Reysaş’ı çevreye duyarlı yatırımlarından dolayı kutlayan Bakan Yıldız, bu projeyi her yerde örnek göstereceklerini belirterek, “Çatıya kurulan GES projesinden ve doğalgazla çalışan TIR’ları tercih etmelerinden dolayı Reysaş’ı kutluyorum" dedi.
Türkiye’de benzer projeler kurmak için 313 müracat olduğunu ve bunların artacağını söyleyen Yıldız, “Türkiye’de güneşe dayalı elektrik üretiminde 600 Megawat(MW) altyapı kapasitesi olmasına karşılık, GES lisansı başvuruları için 900 MW kapasitesinde müracat oldu. Buna ilişkin ilk ihaleyi 12 Mayıs’ta yapacağız. Bu projelerde altyapının sağlam olması gerekiyor" diye konuştu.
Almanya’nın her yıl 17 milyar euro tutarında destek vererek 38 bin MW kurulu güce ulaştığını, Türkiye’nin bunun yüzde birini dahi verecek durumda olmadığını ifade eden Yıldız, son yıllarda Almanya, İspanya ve Portekiz’in bu tür destekleme politikalarını terk ettiğini, Türkiye’nin ise geliştirdiği sürdürülebilir enerji politikaları ile 12 ülkeye enerji konularında danışmanlık hizmeti verir duruma geldiğini vurgulayarak, şunları söyledi: “Konya Karapınar’da 3 bin MW’lık tesis kuruyoruz. Dünyanın en büyük güneş tarlası olacak. 60 bin dönüm büyüklüğünde, tarıma elverişli olmayan bu alana kurulacak bu proje ile dünya devi firmalar ilgileniyor. Çok iddialı bir proje. Bu projede, fotovoltaik panellerde kullanılan hücrelerin Türkiye’de üretilmesi şartını koyuyoruz. Çinli firmalar da bununla ilgileniyor.”
Reysaş, çevreci projelere devam edecek
Reysaş Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven de Torbalı’daki deponun çatısına GES kurma fikrinin, bir Alman firmanın bu çatıyı elektrik üretimi için kiralamak istemesi ile doğduğunu belirterek, “Alman firma bize bu teklifi getirince, o zaman biz kendimiz üretelim dedik. Bakanlığımızın da 10 yıl alım garantisi vermesi ile santrali kurduk. Şu anda 380 bin kWh elektrik üretiyoruz. Çatılarımızdan topladığımız yağmur sularıyla da 4 bin zeytinağacını suluyoruz. Diğer bir çevreci yatırım olarak da TIR’larımızı doğalgazla çalıştırıyoruz” dedi. Durmuş Döven, Almanya’nın yılda 38 bin, İtalya’nın 16 bin, İspanya’nın 5 bin, Bulgaristan’ın 2 bin, Türkiye’nin ise 9 bin MW gücünde güneşten elektrik ürettiğini belirtirken, bu tür projelerin, daha ucuz ve uzun vadeli finansman olanakları ile teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.
Reysaş GYO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Rasih Boztepe de Torbalı deposundaki GES'in Alman Solar Fabrik firmasının premium fotovoltaik panelleri ve Alman Refusol firmasının inverterleri kullanılarak, Alman mühendislik ve solar teknoloji firması Tech-Diligence GmbH supervisorlüğü ve işbirliği ile Türk firması Altun Grup Solar Enerji firması tarafından yapıldığını söyledi. Birinci etabı Mart 2013’te tamamlanan GES tesisin, lisanssız elektrik üretimi kapsamında şebekeye bağlanma kararının ise Temmuz 2013’te alındığını aktaran Boztepe, yeşil lojistik kapsamında değerlendirilecek bu projede tesisin bir yılda 380 bin kWh elektrik üretimi gerçekleştirerek, 209 ton karbondioksit salınımını azalttığını belirtti. Tesisin toplam kurulu gücünün 850 kWp ile çatı üzerinde kurulu Türkiye’nin en büyük tesisi olacağını vurgulayan Boztepe, “Tesisin yıllık üretim kapasitesi 1.525.000 kWh olup, 839 ton karbondioksit salınımını azaltacak. Çeşitli lokasyonlardaki diğer depolarımız üzerinde de benzer yatırımları kısa ve orta vadede gerçekleştireceğiz” diye konuştu.
Dünya