29 / 03 / 2024

Operasyonun ikinci dalgası SİT'lere imar!

Operasyonun ikinci dalgası SİT'lere imar!

Büyük rüşvet adlı operasyonun 2.grubuna inşaat şirketleri ile yine siyasetçiler ve bürokratların ismi karıştı. Soruşturma dosyasındaki bilgilere göre, imar ruhsatı vermeye yetkili belediyeler şirketlere 3 ay süreyle bilerek ruhsat vermiyordu...


Büyük rüşvet adı verilen operasyonun 2’nci grubuna ise inşaat şirketleri ile yine siyasetçiler ve bürokratların ismi karıştı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar’ın da aralarında yer aldığı 22 şüphelinin, Ali Ağaoğlu’na ait 3 (Ağaoğlu İnşaat), Ahmet Zorlu’ya ait 1 (Zorlu İnşaat), Osman Ağca’ya ait 2 (Yorum İnşaat) ve Emrullah Turanlı’ya ait 2 (Taşyapı) projenin imar ruhsat sorunlarını rüşvet karşılığı çözdüğü iddia edildi. Soruşturma dosyasındaki bilgilere göre, imar ruhsatı vermeye yetkili olan belediyelerin söz konusu inşaat şirketlerine 3 ay süreyle bilerek ruhsat vermediği, daha sonra dosyaların resmi prosedür gereği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na (ÇŞB) gönderilerek usulsüz şekilde ‘proje alanı’ ya da ‘kentsel tasarım projesi’ adı altında onaylanmasının sağlandığı belirlendi. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nda görev yapan bazı isimlere rüşvet vererek tarihi yapıların bulunduğu arazileri, doğal sit alanlarını ve yeşil alanları imara açtığı tespit edilen şüphelilerin, plan tadilatı için gereken resmi harç miktarını da az göstererek devleti zarara uğrattığı belirlendi. İnşaat şirketlerinin sahiplerinin, rüşvet karşılığı işlerini halleden bürokratları ÇŞB’de göreve getirmek için siyasiler üzerinde baskı kurdukları anlatılan soruşturma dosyasında, huzurevi için ayrılan alanlarla eğitim bölgelerinin konut ya da ticaret alanı olarak değiştirildiğine de yer verildi. Bakan Bayraktar’ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar’ın bakanlık genel müdürlerine işlerin halledilmesi için baskı kurduğu, bazı müdürleri azarladığı da yine soruşturma dosyasında yer aldı. Abdullah Oğuz Bayraktar’la birlikte işadamı Ali Ağaoğlu, ÇŞB danışmanı Sadık Soylu, Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, TOKİ İstanbul Emlak Dairesi Başkanı Ali Seydi Karaoğlu, ÇŞB Mekansal Planlama Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, ÇŞB İmar Planlama ve Kentsel Tasarım Daire Başkanı Turgay Albayrak, TOKİ Şehir Planlama Şube Müdürü Yavuz Çelik ve 14 kişi daha gözaltına alındı.

Hürriyet



Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016